Animale descoperite în ultimii 20 de ani. Experţii au fost surprinşi de unele specii minuscule sau transparente

1 shutterstock 73795027 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă estimează că încă n-au fost identificate 86% din speciile de pe Pământ şi 91% din speciile oceanice. Cu toate acestea, în ultimul deceniu au fost făcute câteva descoperiri uimitoare, inclusiv melci translucizi care locuiesc în peşteri.

În ultimii 20 de ani, în pădurile montane îndepărtate au fost găsite noi specii de animale, creaturi bizare care trăiesc în medii extreme şi mamifere necunoscute care se ascund de ochiul omului. Unul dintre aceste animale aflate de curând este un adorabil locuitor al copacilor, lemurul pitic, care este mai mic decât o veveriţă. Lemurul pitic sau Cheirogaleus medius are o coadă groasă şi este singurul primat cunoscut care hibernează pentru o perioadă lungă de timp. Pentru a se pregăti pentru somnul lui de 7 luni, îşi umple vizuina cu fructe şi flori şi depozitează grăsime la nivelul cozii care ajunge să aibă circa 40% din greutatea corporală.

Olinguito, primul carnivor descoperit în emisfera vestică

Când biologii au identificat în anul 2013 pentru prima dată un olinguito i-au spus Bassaricyon neblina şi au depistat că este o rudă a ratonului portocaliu-maroniu. A devenit primul nou membru al familiei de carnivore descoperit pe continentul american din anul 1978 încoace. Originar din pădurile din Ecuador şi Columbia, olinguito cântăreşte aproximativ 2 kg, fiind cel mai mic membru al familiei ratonilor, şi are o dietă omnivoră.

Şobolanul uriaş Vangunu

În 2017, un şobolan uriaş a fost găsit într-un parc din Insulele Solomon. Localnicii ştiau de mult despre şobolanul gigant Vangunu de 2 kg care se hrăneşte cu nucă de cocos, dar niciun om de ştiinţă n-a confirmat vreodată existenţa acestuia. Apoi, un paznic al unui parc a surprins un exemplar pe când ieşea dintr-un copac tăiat de curând. Oamenii de ştiinţă consideră că şobolanul uriaş este în pericol din cauza exploatării forestiere. De altfel, şobolanul găsit în copacul doborât a murit la scurt timp. Zona în care a fost aflat este una dintre singurele locuri rămase cu pădure care n-au fost exploatate.

Cea mai mică broască din lume

O broască mai mică decât un bănuţ a fost descoperită în anul 2012 în pădurile tropicale din Noua Guinee. Numită Paedophryne amauensis, aceasta este cea mai mică vertebrată din lume. Cu o lungime medie de doar 7,7 mm, broscuţa locuieşte în partea de sud a Papua Noua Guinee şi mănâncă nevertebrate mici ca acarienii.

Melcul de pământ

Această molustă transparentă, numită de specialişti Zospeum tholussum, trăieşte în peşterile din Croaţia, în întuneric total. Nu numai că îi lipsesc globii oculari, dar atât corpul, cât şi cochilia sunt transparente. Melcii folosesc în mod normal pigmentarea pentru a se ascunde, pentru a se proteja sau pentru a se împerechea, dar, cum aceştia îşi duc viaţa în întuneric, niciun potenţial duşman nu-i poate vedea, deci nu este necesară pigmentarea.

Ţestoasa din Santa Cruz

În anul 201 5,testarea genetică a dezvăluit că 2 populaţii de broaşte ţestoase gigantice găsite la capetele opuse ale Insulei Santa Cruz din Galápagos sunt de fapt specii diferite. Anterior, ambele erau clasificate drept Chelonoidis sau broaşte ţestoase de Santa Cruz. Pentru a le deosebi, oamenii de ştiinţă au dat celor din partea de est a insulei un nume nou de specie, Chelonoidis donfaustoi.

Rozătorul fără dinţi

Spre deosebire de alte rozătoare, specia de şobolan Paucidentomys vermidax, descoperită în anul 2012, pe Insula Sulawesi, nu are molari şi ar fi total lipsit de dinţi dacă n-ar avea totuşi un set de incisivi ascuţiţi. Şi aceşti incisivi sunt unici pentru rozătoare.

Experţii cred că se hrăneşte cu râme, de aceea ultima parte a numelui său ştiinţific se traduce prin „devorator de viermi‟.

FOTO: Shutterstock