Aşa scapi de ţânţari! 12 soluţii cu efect forte pentru înţepăturile de insecte

1 shutterstock 431971636 jpg jpeg

Aproape în fiecare noapte te trezeşte vreun bâzâit de ţânţar, iar la orice plimbare pe seară, exact când este mai răcoare, te întorci acasă plină de ciupituri? Aceste soluţii naturale ţin la distanţă micile vietăţi şi alungă neplăcerile provocate de ele: mâncărimile şi umflăturile din zonele înţepăturilor.

În sezonul cald, insectele îţi pot face probleme şi înţepăturile acestora sunt inevitabile. Provoacă disconfort din cauza mâncărimilor, iritaţiilor sau chiar a reacţiilor alergice. În afara soluţiilor speciale pe care le găseşti în farmacii, poţi încerca şi unele soluţii naturale. În caz de înţepături de ţânţari, ia măsuri imediate, prima fiind cea a dezinfectării locului, aplicând o soluţie specială sau curăţând zona cu apă rece şi săpun. Apoi, ai la îndemână o serie de leacuri din plante care calmează rapid iritaţiile. Plantele medicinale, prin conţinutul lor de uleiuri volatile, au efecte antiseptice, decongestive şi de calmare a durerilor cauzate de înţepături.

Infuzia de cimbru, rol antiseptic

Locurile afectate pot fi tamponate cu vată îmbibată cu infuzii concentrate de plante. Cimbrul de grădină poate fi folosit la prepararea unui astfel de leac. Ai nevoie de două linguri de plantă şi 250 ml de apă. Cimbrul are proprietăţi antiseptice demonstrate. Acesta îndepărtează muştele şi ţânţarii. În plus, este un antidepresiv natural, un remediu bun pentru combaterea răcelilor, tusei, durerilor digestive şi inflamaţiilor bucale.

Amestecul de busuioc, salvie şi pelin alungă iritaţiile

Busuiocul face parte din categoria plantelor care alungă insectele, inclusiv ţânţarii. Aroma busuiocului îndepărtează muştele, dar şi ţânţarii. Pe lângă acest efect pe care-l produce, frunzele proaspete de busuioc pot calma locurile cu înţepături de ţânţari prin fricţionarea acesteia cu planta zdrobită. În mod similar poţi folosi frunze de salvie pe care, de asemenea, le zdrobeşti şi le aplici pe locul dureros. Poţi aplica prin tamponare şi tinctură de salvie. O prepari din 100 ml de alcool şi 20 g de frunze, amestec pe care-l laşi la macerat circa 10 zile. Şi frunzele proaspete de pelin s-au dovedit a fi de ajutor în această situaţie. Cu acestea le poţi face fricţiuni pe zona iritată, fără a fi nevoie să le mărunţeşti înainte.

Uleiul de mentă previne mâncărimile

Un alt mod prin care ai putea evita senzaţia de mâncărime care apare la locul înţepăturii este să aplici ulei de mentă. Prepari un amestec de 100 ml de alcool şi cinci ml ulei de mentă. Apoi, pui doar câteva picături din acest amestec pe o bucăţică de vată şi tamponezi umflăturile create de înţepături, pentru a scăpa de iritaţie şi inflamare. Şi frunzele proaspete de mentă îţi pot fi utile. Trebuie să zdrobeşti câteva, să faci o pastă pe care o pui în două comprese şi o aplici pe zona înroşită. O laşi să acţioneze 10 minute, apoi cureţi locul cu apă rece.

Idee!

Nu arunca plicurile de ceai verde, ci pune-le la frigider pentru a le aplica pe locurile înţepăturilor

Uleiul de lavandă alină durerea

Levănţica este una dintre cele mai cunoscute plante care alungă insectele, aroma sa puternică ţinând la distanţă ţânţarii, dar şi moliile sau muştele. S-au dovedit de ajutor şi în cazul în care te confrunţi cu înţepături de insecte, îndeosebi ţânţari. În acest scop, poţi face un amestec de ulei de levănţică şi alcool sau un tip de ulei vegetal, la alegere, în părţi egale. Cu acesta îmbibi, la nevoie, o compresă strerilă şi fricţionezi zona cu probleme sau tamponezi locul.

Bine de ştiut!

Nu doar uleiul de lavandă alungă iritaţiile şi inflamaţia creată de înţepături, ci şi cele de cimbru, eucalipt, rozmarin, combinate în părţi egale cu ulei de măsline.

Frunzele de pătrunjel şi oţet combat inflamaţia

Atunci când ai de-a face cu neplăcerile provocate de ţânţari, mai poţi apela la o metodă simplă de a scăpa de efectele înţepăturilor. Toci o legătură de pătrunjel, cu tot cu codiţe, pui frunzele mărunţite într-un bol de sticlă, adaugi o jumătate de cană de oţet de mere, acoperi vasul şi laşi amestecul la macerat peste noapte. A doua zi, strecori şi torni soluţia într-o sticlă cu pulverizator. Astfel, o vei putea folosi ori de câte ori ai nevoie.

7 alte remedii naturiste în caz de înţepături de insecte

@shutterstock