Se transmite cu repeziciune

Virusul se transmite prin picături­le aşa-numite Pflugge, pe care o persoană infectată le împrăştie în aer când tuşeşte sau când strănută ori prin obiecte con­taminate din exterior (balustrade, bare de susţinere din mijloacele de transport în comun) sau din casă (clanţele uşilor, întrerupătoare). Persoanele care au cel mai mare risc de a face boala sunt rude­le sau personalul medical care au în grijă pacienţi deja infectaţi. Febra şi probleme­le respiratorii (tusea, dificultatea de a res­pira) sunt simptomele uşoare ale bolii. În cazurile grave, se ajunge la pneumonie, la colaps renal şi chiar la deces.

Mituri despre virusul-sperietoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică rapoarte periodice despre situaţia privind efectele noului virus. De asemenea, desfiinţează câteva mituri despre aşa-zise măsuri preventive.

- Utilizarea alcoolului sau clorului pe piele, precum şi a lămpilor cu ultraviolete sunt contraindicate, întru­cât pot irita pielea şi mucoasele. Cea mai eficientă măsură de protecţie este spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dez­infectante pe bază de alcool.

- Usturoiul, cu toate că poate avea unele proprietăţi anti­microbiene, nu este eficient în prevenirea infecţiei cu coronavirus. La fel se întâmplă şi în cazul uleiului de susan.

- Antibiotice­le nu acţionează asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor, deci pot fi utilizate doar când o viroză se complică printr-o infecţie bacteriană. Atunci, medicul realizează an­tibiograma, analiza bacteriilor existente, şi recomandă un anumit antibiotic la care acestea sunt sensibile.

- Persoanele vârst­nice sau bolnavii cronic au imunitatea afec­tată şi, prin urmare, pot contracta forme mai severe de boală.

- Nu s-a descoperit încă niciun caz de coronavirus la anima­lele de companie. Totuşi, este important să menţii regulile de igienă în casă şi să te speli pe mâini după fiecare interacţiune cu câinele sau cu pisica.

 

Mai citeşte şi: Lumea în vremea gripei spaniole. Cum a fost în timpul celei mai grave pandemii din istoria modernă

 

Măsuri necesare ca să te protejezi de coronavirus

Fiind un virus nou, se ştiu puţine despre el şi nu a fost creat încă un vaccin care să ne protejeze de acţiunea lui. Măsurile preventive sunt: acoperirea gurii şi a nasului cu batista sau cu cotul când tuşim sau stră­nutăm; evitarea contactului direct cu persoanele bolnave; folosirea echipamentului de protecţie în unităţile medicale. În cazul apariţiei unor simptome specifice unei infecţii respiratorii, mai ales după o călătorie, mergi la medic cât mai repede.

Sfatul specialistului: Dr. Chaban M. Issam, medic medicină generală, Ambulanţa PULS

,,Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii elimi­nate prin tuse sau prin stră­nut şi prin atingerea suprafeţelor contami­nate. Încă nu se ştie exact cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi. Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea.

În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau la dificultăţi de respiraţie. Iar ca măsuri de precauţie re­comandate pentru evitarea contaminării vă recomandăm: spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi cu săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfec­tant de mâini pe bază de alcool; acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau când strănutaţi; evitaţi contactul direct cu orice persoană cu simptome de răceală sau de gripă; adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiţi sau respi­raţi greu; evitaţi spaţiile aglomerate (trans­portul în comun, mall-urile, cinematografele)".

Mai citeşte şi: 6 cauze neaşteptate ale stării de greaţă