Albirea dinţilor, efectuată acasă, fără supravegherea unui medic stomatolog, poate avea multiple efecte secundare, precum afectarea ireversibilă a smalţului dentar, iritaţiile gingivale sau sensibilitatea crescută a dinţilor, dacă nu este aplicată corect.

„Pacienţii tineri, adolescenţii şi adulţii tineri sunt cei mai interesaţi de albirea dentară. 80% dintre pacienţii care accesează albirea dentară au până în vârsta de 30 ani. Ei îşi doresc un zâmbet strălucitor şi, din păcate, nu sunt interesaţi de efectele secundare‟, declară medicul Denisa Zaharia, care subliniază că tratamentele de albire dentară, care se efectuează acasă au riscuri majore pe termen lung.

Tentaţi de efectele de albire a dinţilor promise de produsele existente pe piaţă şi de exemplele date de persoane influente din social media, oamenii ignoră indicaţia de a apela la medici stomatologi care să le personalizeze tratamentul de albire în funcţie de nuanţa dinţilor şi de specificităţile danturii lor. „Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienţii sunt tentaţi să îşi cumpere şi să îşi aplice singuri nesupravegheaţi aceste produse care există pe piaţă, fără să cunoască sau să înţeleagă riscurile. Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piaţă. Eficienţa lor depinde de concentraţia substanţei active din ele şi de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preţ avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalţului sau a gingiei‟, punctează dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont.  

Cât de des se poate repeta procedura de albire dentară