Atenţie la cabluri! Iepurii rod tot

1 46559 original jpg jpeg

Sunt micuţi, pufoşi şi foarte simpatici. Nu e de mirare că tot mai mulţi oameni îi preferă ca animale de companie. Dacă v-aţi hotărât să vă luaţi acasă iepuraşi, iată câteva informaţii care să vă ajute la creşterea lor. Dacă nu rod ceva, iepurilor le cresc dinţii şi ajung să nu mai poată mânca. De obicei, cablurile de prin casă nu scapă de “colţii” micilor animale, astfel, e indicat să le ascundeţi şi să le izolaţi. În schimb, puneţi prin casă rămurele uscate pe care le pot roade.

O altă problemă ar fi că,dacă îi lăsaţi liberi prin casă,îşi fac nevoile peste tot. Evident,pot fi obişnuiţi,în timp,cu locurile lor de luat masa,de somn şi de făcut nevoile. Sunt destul de inteligenţi. De asemenea,fiind animale foarte sperioase,se obişnuiesc cu un număr limitat de persoane,şi anume cele din familie.

Ca orice animal de companie,iepurele trebuie să aibă program de socializare cu stăpânul,să aibă parte de afecţiune,gesturile omului fiind cât mai blânde. Nu simt nevoia să fie scoşi la plimbare. Ei pot trăi toată viaţa în spaţii restrânse. Singura condiţie e ca acestea să fie luminoase,aerisite,dar fără curenţi de aer. Un colţ al lor,cu talaj sau fân,în care să se retragă şi îngropa,e absolut necesar.

Nu-i hrăniţi cu dulciuri sau cartofi!

Iepurii se hrănesc cu orice este vegetal. Le puteţi da mere,morcovi sau salată,însă nu citrice,fasole,mazăre sau lucernă,nici ceapă,usturoi sau cartofi cruzi,aceştia din urmă fiind toxici. De asemenea,nu trebuie să se atingă de dulciuri sau de alimente cu E-uri sau coloranţi. Apa proaspătă nu trebuie să le lipsească.

Pot face boli de piele

Iepurii ţinuţi permanent în casă nu trebuie vaccinaţi şi nici nu se spală. Singura lor problemă de sănătate este cea legată de boli de piele,transmisibile la om. Semnele sunt mici zone cu puncte roşii,unde se scarpină,porţiuni unde îi cade blăniţa. Şi ei pot căpăta paraziţi externi. Pentru aceasta,există picături speciale care se pun la ceafă.