Atenţie la căpuşe! Acum e «sezonul» lor

1 47728 original jpg jpeg

Căpuşa poate fi mortală pentru câine sau pisică. Muşcătura ei produce babesioză, boală ce dă afecţiuni hepatice, de splină şi renale.

Primăvara şi toamna sunt mult mai agresive,fiind nevoie de o deparazitare externă a patrupedului.

Babesia pătrunde în organismul animalului datorită căpuşei,care în momentul muşcăturii elimină salivă contaminată cu sporozoiţi.

Aceştia pătrund în celulele roşii,distrugându-le şi determinând afectarea hepatică,splenică şi renală. Mare atenţie când ieşiţi afară cu animalul.

Primăvara şi toamna,când temperaturile sunt între 11 şi 25 de grade Celsius,căpuşele sunt cel mai agresive. Atât câinele,cât şi pisica trebuie deparazitaţi extern cu o soluţie specială ce se pună după ceafă. Deparazitarea se repetă lunar.

În plus,odată întorşi de la plimbare,verificaţi blăniţa câinelui pentru a vedea dacă s-a prins vreo căpuşă.

În cazul în care găsiţi ceva,puneţi pe ea spirt sau amoniac şi scoateţi-o cu o pensă. Boala poate apărea după aproximativ 14 zile de la muşcătură,dar poate avea o perioadă de incubaţie şi de câteva luni.

Dintre manifestările ce însoţesc babesioza putem enumera anorexia,icterul,febra,hemoglobinuria,letargia,anemia,etc.

Tratamentul constă în administrarea unui medicament pe bază de imidocarb (două tratamente la interval de 2 săptămâni),însă metabolizarea lui va îngreuna şi mai mult funcţia hepatică şi renală.