Au scris istorie, dar au murit faliţi. Cum şi-au pierdut averile unii dintre cei mai cunoscuţi oameni din lume

6 tesla png png

De-a lungul istoriei, unii au reuşit să aibă parte de averi, faimă şi putere, dar au ajuns săraci la finalul vieţii. În unele cazuri, şi-au pierdut banii din cauza investiţiilor proaste sau ca urmare a cheltuielilor fără limită. Pentru multe genii, pierderea unei averi s-a dovedit a fi mai uşoară decât obţinerea ei. De altel, munca lor s-a dovedit a fi mai profitabilă după moartea lor.

Celebrităţile din ultima jumătate de secol, deşi n-au murit tocmai sărace, au lăsat moşii care au adunat averi mult dincolo de realizările lor financiare din viaţă. John Lennon, Elvis, Hemingway şi mulţi alţii continuă să genereze bani pentru moştenitorii lor peste ceea ce au lăsat în urmă la moarte. Geniul şi faima nu aduc rapid bogăţii întotdeauna, dar cu trecerea timpului, aceasta încep să apară. Iată câţiva dintre cei care s-au bucurat de recunoaştere încă din timpul vieţii şi care n-au mai avut nimic la momentul morţii în afara a ceea ce au lăsat posterităţii!

Nikola Tesla

A fost un inventator şi fizician, un geniu care a pus bazele cunoştinţelor despre curentul alternativ şi sistemele de curent alternativ care au folosit pentru a furniza energie electrică multora pe glob. De-a lungul vieţii sale a obţinut peste 300 de brevete în întreaga lume, iar ideile şi experimentele sale cu privire la transmisia fără fir a energiei electrice au dus la crearea unei imagini publice de om de ştiinţă nebun.

Tesla s-a îmbrăcat întotdeauna impecabil. Avea grijă de condiţia sa fizică şi, de obicei, mergea 12 km în fiecare zi, deşi dormea doar 2 ore în fiecare noapte, fortificându-se pe parcursul zilei următoare prin perioade scurte de somn.

Brevetele sale şi munca sa ar fi trebuit să-l facă un om foarte bogat, dar nu a fost aşa, deoarece redevenţele datorate Tesla de la compania Westinghouse la care lucra erau prohibitive, iar patronul, George Westinghouse, le-a explicat această dificultate angajaţilor săi. Tesla şi-a semnat brevetele către Westinghouse pentru o sumă forfetară, mai mică de un sfert de milion de dolari, care urma să fie epuizată de experimentele lui în curs de desfăşurare şi de încercările eşuate de a comercializa alte produse create de el, pentru că majoritatea nu au fost înţelese atunci.

Pe la sfârşitul secolului al XX-lea, Tesla a locuit în hotelurile din New York, începând cu prestigiosul Waldorf-Astoria, având datorii mari. Banii pe care i-a obţinut au fost investiţi în afaceri eşuate, dar el a continuat să trăiască de parcă ar fi fost bogat. Nu-şi mai putea permite chiria nici pentru birouri, nici pentru un spaţiu de locuit şi a lăsat datorii în urma sa. S-a mutat la hotelul New Yorker în anul 1934, când compania Westinghouse a început să-şi plătească datoriile şi o indemnizaţie pe care Tesla o vedea ca pe o taxă de consultanţă. A murit la chiar în acel hotel, 9 ani mai târziu, lăsând în urmă o bogăţie de cunoştinţe şi teorii, dar foarte puţini bani.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart şi-a petrecut cea mai mare parte a tinereţii sale ca muzician în turneu, vizitând palatele şi marile moşii ale Europei pentru a uimi publicul bogat cu abilitatea sa de muzician. În cele din urmă, a devenit angajat al prinţului de Salzburg în Austria natală, însărcinat să producă în numele angajatorului său tot felul de lucrări, inclusiv sonate, concerte, simfonii şi câteva mici încercări de operă. Mozart şi-a atras atât prieteni, cât şi rivali la curtea austriacă.

A lucrat neobosit la compoziţiile sale, ceea ce a generat nişte venituri din care a fost obligat să asigure plăţi către patronii săi. Lui Mozart i s-a permis să păstreze fondurile pe care le-a strâns. Reputaţia sa de compozitor a crescut, mai ales la Viena şi Praga. Mozart şi soţia sa, Constanze, au avut 6 copii, deşi 4 dintre ei au murit la vârste fragede. De-a lungul scurtei vieţi pe care i-a acordat-o soarta, Mozart a produs peste 600 de compoziţii durabile şi a susţinut concerte într-un ritm istovitor.

De-a lungul vieţii sale, a avut o sănătate fragilă, iar programul său de lucru i-au afectat-o şi mai mult. Mozart nu a reuşit să păstreze comisioanele pe care le-a încasat ca urmare a încercării de a menţine un stil de viaţă în concordanţă cu angajatorii săi adesea bogaţi şi cu gusturile sale pentru jocuri de noroc, băutură şi viaţă bună. La moartea sa, în anul 1791, Mozart era foarte îndatorat, în ciuda succeselor sale. A fost îngropat într-un mormânt nemarcat, deoarece văduva sa nu şi-a putut permite nimic mai bun.

FOTO: Shutterstock

Thomas Jefferson

Vizitatorii frumoasei proprietăţi a lui Thomas Jefferson din Virginia, SUA, sunt deseori uimiţi de faptul că proiectantul şi stăpânul plantaţiei care a murit în 1826 fără bani şi îndatorat. La scurt timp după moartea lui Jefferson, atât aceasta, cât şi o altă moşie mai puţin cunoscută, dar la fel de elegantă, au fost vândute pentru a ajuta la plata datoriilor fostului preşedinte .

Jefferson a fost nu doar al treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, ci şi al doilea vicepreşedinte şi guvernator al Virginiei, scriitor al unora dintre cele mai preţioase documente americane, care deţinea mii de acri de terenuri în Virginia.

De-a lungul carierei sale de diplomat în Europa, Jefferson a dezvoltat un gust pentru lucrurile fine, inclusiv mobilier scump, cărţi, vinuri, tapiserii şi ornamente arhitecturale. Pe toate acestea le-a achiziţionat pentru expunere şi utilizare şi aproape toate au fost plătite cu credit. Produsul principal al plantaţiilor sale a fost tutunul şi, de-a lungul vieţii, recoltele în scădere n-au reuşit să facă faţă cheltuielilor anuale, darămite să genereze venituri.

După ce britanicii au distrus Washington în anul 1814, Jefferson şi-a vândut aproape 6.500 de cărţi guvernului pentru a reînfiinţa Biblioteca Congresului şi pentru a oferi un aflux de bani atât de necesari moşiilor sale. Apoi a început să strângă o nouă bibliotecă, cu cheltuieli mari. Colecţia sa de vinuri europene fine a fost probabil cea mai mare şi cea mai scumpă din SUA acelor vremuri.

Cu puţin timp înainte de moartea sa, Jefferson a cerut permisiunea de a organiza o loterie pentru a strânge fonduri şi a achita astfel unele datorii. După moartea sa, Jefferson a fost înmormântat la moşia din Virginia, iar bunurile, moşiile şi sclavii săi au ajuns la licitaţie publică pentru a fi acoperite datoriile. În ciuda unei mari bogăţii avute în timpul vieţii, Jefferson a lăsat puţin moştenitorilor săi.



Recente

Rebel Wilson jpg
JLo, inselata de Diddy  jpg
Robin Williams  foto   Shutterstock jpg
caravana2023 2 JPG
Kristen Stewart  foto   Instagram jpg
Rihanna jpg
marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Vrăjitorul din Oz jpg