Faţă de rezultatele la care au ajuns alte cercetări recente, nu s-a observat o conexiune între vârsta înaintată, sexul masculin, bolile cronice şi un risc crescut de infectare. Pe de altă parte, obezitatea, traiul în locuinţe sau camere aglomerate, socializarea în interior sunt asociate cu un risc mare de a fi diagnosticat cu boala COVID-19, după cum arată rezultatele studiului apărute în publicaţia „Thorax”. În perioada mai 2020 - februarie 2021, cercetătorii au colectat date despre factorii de risc ai unei eventuale infectări cu SARS-CoV-2 în rândul adulţilor din Marea Britanie. Rezultatele au sugerat că unii factori de risc privind îmbolnăvirea cu COVID-19 pot fi diferiţi faţă de cei care predispun la boli severe.

Socializarea în spaţii închise şi supraponderalibitatea, factori care cresc riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Atunci când s-au alăturat studiului şi în lunile următoare, tuturor participanţilor la studiul britanic li s-a cerut să ofere informaţii privind vârsta, greutatea, înălţimea, stilul de viaţă, dieta, activitatea fizică, consumul de alcool, istoricul medical, existenţa unor boli ca astm, alergii, medicamentele pe care le iau cu regularitate, stadiul de vaccinare, locul de muncă, venitul familiei. Anumiţi factori au apărut ca fiind asociaţi în mod independent cu şansele crescute de a face COVID-19. În mod similar, supraaglomerarea locuinţei, socializarea în interior sau în locuri publice interioare şi supraponderalitatea au fost asociate cu un risc crescut.

Dintre cele circa 16.000 de persoane eligibile, aproximativ 15.200 au completat cel puţin un chestionar lunar la 30 de zile după acceptarea de a participa la studiu. Puţin peste 14.300 au completat chestionarul final în februarie 2021. Vârsta lor medie a fost de 59 de ani, iar 70% erau femei. Mai mult, circa 450 au avut cel puţin un episod de COVID-19 în timpul perioadei de studiu, iar 32 au fost spitalizaţi.

Citeşte şi:

Avertisment. Cel puţin 5 afecţiuni grave poate declanşa dieta ketogenică şi creşte riscul de formă severă de COVID-19!

Studiu: Sedentarismul creşte riscul de deces din cauza COVID-19

Persoanele astmatice şi alergice au un risc mai mic de a suferi de COVID-19

Bolile declanşate de alergeni (atopică), precum dermatita şi rinita, au fost asociate cu şanse cu 23% mai mici de a contracta coronavirusul prin comparaţie cu astmul. În rândul celor care aveau o boală atopică şi astm, riscul a fost cu 38% mai mic. Această asociere a fost valabilă chiar şi după luarea în considerare a utilizării inhalatoarelor de steroizi. Luarea de medicamentele imunosupresive, pentru a reduce răspunsul sistemului imunitar a fost, de asemenea, asociată cu şanse mai mici de îmbolnăire cu COVID-19, mai precis cu 53% mai mici.

Alţi factori luaţi în calcul de oamenii de ştiinţă, ca vârsta, sexul, dieta, alte afecţiuni medicale, şi utilizarea suplimentelor n-au fost asociate cu riscul de infectare cu SARS-CoV-2.