În spaţiul virtual circulă numeroase reţete care promit să grăbească vindecarea, indiferent de forma de COVID-19, uşoară, medie, severă. Tratamentul cu azitromicină se prescrie fără un consult medical în prealabil, ci în funcţie de simptomatologia acuzată de pacient, iar reţetele se distribuie online.

Mai mult decât atât, atrage atenţia Dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie, Conferenţiar universitar, Doctor în Ştiinţe Medicale, administrarea incorectă a acestui antibiotic, care face parte din familia macrolidelor şi care este util în tratamentul bolilor bacteriene, poate duce la creşterea rezistenţei la antibiotic, prin influenţarea rezistomului intestinal. „Pentru că azitromicina stă foarte mult în corpul nostru (timpul de înjumătăţire serică este de peste 60 de ore). Săptămâni în şir, după o cură completă. Şi asta produce creşterea rezistenţei la antibiotice‟, explică medicul Craiu.

Un studiu recent în domeniu sugerează că acest medicament nu modifică deloc şansa la vindecare în caz de COVID-19 şi nu previne decesul în pneumoniile severe produse de infecţia SARS-CoV-2.

Azitromicina scade riscul de deces?