Apa stă la baza multor terapii, cu rezultate excepţionale. Una dintre acestea este Galvanoterapia. Aceasta reprezintă cea mai simplă formă de terapie bazată pe curent electric, dar şi cea mai veche. Galvanoterapia prin bazine galvanice este un tratament special folosit în fizioterapie care utilizează un curent galvanic, folosind exact un principiu fizic studiat şi aprofundat de Luigi Galvani încă de la începutul anului 900.

Ce sunt băile galvanice?

Băile galvanice reprezintă o formă de terapie bazată pe curent electric, un tratament medical alternativ (un tip de electroterapie) bazat pe utilizarea simultană a apei şi a curentului electric. Concret, pacientul se află într-o baie de 34 de grade Celsius, în timp ce un curent electric uşor (cu o tensiune de 50-60 volţi, însă de intensitate slabă) este trecut prin corpul său. Pe lângă băile galvanice complete, pacientul poate beneficia (atunci când corpul său este complet scufundat în apă), şi de băi galvanice cu patru camere (numite şi băi galvanice cu patru celule). Aceste băi combină, de asemenea, energia electrică şi hidroterapia, dar sunt utilizate doar pe membre:

„Se folosesc, de obicei, 1-2 bazine pline cu apă. Braţele şi picioarele (partea inferioară) pacientului sunt introduse în aceste tăvi cu apă, iar curentul electric este trecut prin apă caldă. Apoi, electrozii sunt scufundaţi în apa celor două tăvi sau unul în bazin şi celălalt este aplicat pe corpul pacientului. Terapeutul va opera aparatul folosind aceleaşi modalităţi şi efecte ale galvanizării clasice. Această procedură este recomandată în special pentru că îmbunătăţeşte circulaţia, reduce durerea şi este benefică, în special, pentru artrita reumatoidă, ne informează medicul balneolog Otilia Oprişan, de la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane. În schimb, atunci când se foloseşte un bazin plin cu apă, se măreşte suprafaţa de tratament şi, de asemenea are avantajul proprietăţilor chimice şi osmotice ale apei care reacţionează cu curentul.

Cine poate beneficia de această terapie şi când este recomandată