Motivele pentru care oamenii manifestă interes crescut faţă de viaţa personală sau profesională a altora pot fi diverse, dar se remarcă unele cauze principale: lipsa de ocupaţie, obişnuinţa de a se compara cu alţii, invidia şi dorinţa de răzbunare, neputinţa de a rezolva sau accepta o situaţie, respectul de sine scăzut şi sentimente de inferioritate.

„Atunci când suntem tineri, suntem plini de energie, avem visuri măreţe, obiective, motivaţie şi încredere în viaţă, în reuşită. Suntem aşa deoarece încă nu suntem pe deplin virusaţi de părerile celor din jur, de negativism, perfecţionism, critică, de modelul lor de neîncredere, indolenţă, delăsare etc. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât riscul să devenim bârfitori, din motive de frustrări nerezolvate, creşte. Ca atare, putem spune că bârfa este mai degrabă un semn de bătrâneţe. Atunci când bârfitorul este totuşi tânăr, putem lua în calcul o bătrâneţe emoţională”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Pentru a ieşi din acest cerc vicios şi a nu fi afectat de aceste comportamente negative, specialistul are câteva sfaturi.

1. Acceptă şi înţelege motivul bârfei având ca sursă, de cele mai multe ori, o rană emoţională nerezolvată.
2. Dacă eşti tu cel care eşti tentat să bârfeşti, alege să-ţi ocupi timpul cu lucruri mai utile pentru creşterea ta personală şi caută o cale să îţi vindeci rănile emoţionale.
3. Când alţii bârfesc în jurul tău, schimbă subiectul şi direcţionează discuţia către aspecte  pozitive, utile.
4. Dezvoltă recunoştinţă pentru toate persoanele pe care le întâlneşti în viaţă deoarece, fiecare te ajută în felul său să creşti.
5. Caută mereu să-ţi creşti inteligenţa emoţională.

FOTO Shutterstock