Beneficii ale practicilor yoga pentru bunăstarea femeilor

1 yoga jpg jpeg

De la ameliorarea nivelului de stres şi îmbunătăţirea posturii până la controlul greutăţii, practicile yoga prezintă beneficii semnificative asupra sănătăţii femeilor.

De-a lungul timpului, a fost dovedit faptul că un stil de viaţă din care nu lipsesc sesiunile de yoga poate avea efecte pozitive asupra bunăstării fizice, mintale şi emoţionale.

Realizate într-un cadru organizat, precum o sală de sport, sub atenta supraveghere a unui antrenor, ori acasă, urmând tutoriale online, exerciţiile yoga ajută la relaxarea organismului şi pot fi adaptate pentru începători sau avansaţi.

Rezultatele pozitive ale practicilor yoga pentru sănătatea femeilor

Chiar dacă până acum nu ai practicat yoga, vei observa că nu ai nevoie de o pregătire minuţioasă pentru a începe o astfel de activitate. Tot ce ai nevoie este multă ambiţie şi echipamentul potrivit – o pereche de pantaloni dama, un top sau un tricou cu protecţie împotriva transpiraţiei şi şosete sau pantofi pentru yoga.

De ce să începi chiar astăzi să practici yoga? Studiile au demonstrat că femeile sunt mai predispuse să sufere de afecţiuni mintale, precum depresie şi anxietate, în comparaţie cu bărbaţii. Astfel de afecţiuni sunt declanşate de singurătate, stresul de a echilibra viaţa profesională cu cea personală, probleme sociale şi niveluri hormonale fluctuante. A fost dovedit faptul că yoga poate fi un ajutor de nădejde pentru tratarea acestor probleme cognitive prin stimularea substanţelor chimice din creier care influenţează starea de fericire şi buna dispoziţie. Terapiile complementare din clinici au arătat faptul că practicarea exerciţiilor yoga pentru 90 de minute reduce semnificativ nivelul de anxietate şi stres în rândul femeilor.

De asemenea, yoga ajută la îmbunătăţirea mobilităţii şi a posturii fizice, dar are efecte benefice şi asupra tenului. Acest lucru se întâmplă deoarece poziţiile din practicile yoga oferă pielii mai mult oxigen şi reduc la minimum radicalii liberi. În plus, procesul ajută la detoxifierea corpului.

Yoga este o activitate care poate fi practicată la orice vârstă. Mai mult decât atât, în unele momente din viaţa femeilor, exerciţiile yoga pot ameliora multe suferinţe.

Naşterea

Beneficiile pentru femeile gravide şi cele care au născut sunt multiple. Mai multe cercetări au arătat că yoga diminuează percepţia durerii în timpul travaliului, reduce disconfortul fizic în timpul sarcinii şi travaliului, scade nivelul de stres, contribuie la un somn mai bun şi îmbunătăţeşte calitatea generală a vieţii.

Multe femei suferă de depresie în timpul sarcinii sau după naştere. Cercetările au arătat că yoga prenatală a contribuit la reducerea stării de anxietate şi depresie. De asemenea, yoga postpartum ajută la modelarea corporală şi la scăderea în greutate, îmbunătăţeşte nivelul de vitalitate şi energie şi sporeşte stăpânirea de sine.

Menstruaţia

Menopauza marchează finalizarea fazei de reproducere şi încetarea funcţiei ovariene. Tranziţia la menopauză, denumită perimenopauză, se întâmplă, de regulă, între vârsta de 45 şi 55 de ani şi durează câţiva ani. În timpul perimenopauzei, nivelurile fluctuante de estrogen şi progesteron se manifestă prin simptome psihologice, somatice şi vasomotorii incomode. Cele mai frecvente simptome sunt bufeurile, transpiraţiile nocturne, oboseala, scăderea libidoului şi schimbările de dispoziţie. Simptomele pot persista timp de câţiva ani.

Pentru a reduce efectele negative ale perimenopauzei, yoga poate fi o soluţie eficientă. Deşi exerciţiile yoga nu pot afecta direct producţia de estrogen, poziţiile acestei practici pot contribui la calmarea sistemului nervos şi la îmbunătăţirea sistemului endocrin, care sprijină organismul pentru a se adapta fluctuaţiilor hormonale.

Un stil de viaţă activ aduce beneficii asupra stării de sănătate a femeilor, iar practicile yoga pot reprezenta cea mai bună variantă pentru persoanele care vor să aibă grijă atât de corpul, cât şi de mintea lor.

Sursă foto: Prostock-studio/ Shutterstock