Beneficiile fructului goji, alimentul bogat în antioxidanţi, care luptă până la victorie cu inflamaţiile

2 shutterstock 426141853 ok jpg jpeg

În fructele acestea mici, roşiatice şi uscate se află una dintre cele mai puternice combinaţii de substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. Fructele goji au cei mai mulţi antioxidanţi şi sunt considerate o adevărată minunăţie a naturii. De aceea n-ar trebui privite ca pe un simplu moft al unui stil de viaţă sănătos.

În timpul dinastiei Tang, în China de acum câteva mii de ani, există un sat unde toţi oamenii trăiau peste 80 de ani, nu se confruntau cu probleme de sănătate, aveau pielea tânără şi părul frumos. Vestea sănătăţii şi longevităţii lor a călătorit până departe, astfel că oamenii din alte ţinuturi au vizitat satul, pentru a afla secretul tinereţii fără bătrâneţe. Legenda spune că localnicii consumau zilnic apă dintr-un izvor în jurul căruia creştea goji. Fructele cădeau în apă şi rezulta o băutură care aducea ca gust şi proprietăţi benefice cu un ceai. Aşa a început relaţia de lungă durată a chinezilor cu fructele goji.

Goji completează meniul vegetarian

Beneficiile fructelor goji au fost demonstrate de către oamenii de ştiinţă abia în ultimii zeci de ani, deşi chinezii le bănuiau de secole. Studiile au relevat că fructele goji sunt printre cele mai nutriţionale alimente din lume, conţinând un mix unic de: 18 aminoacizi (surse de proteină completă), 21 de minerale, printre care calciu, fier, zinc, fosfor, seleniu, cupru, magneziu şi vitamine precum vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E.

Pentru vegetarieni, fructele acestea constituie pachetul ideal cu substanţe nutritive benefice pentru sănătate. Proteinele, fierul şi calciul, nutrimenţii necesari pentru vegetarieni, se găsesc din abundenţă în goji; trebuie consumat regulat – la micul dejun, împreună cu cereale, în salate, în smoothie-uri, sub formă de ceai (fructele se fierb şi au aceleaşi beneficii) sau chiar şi în supe.

Sursă importantă de antioxidanţi

Goji conţin mai multe carotenoide şi decât morcovii, care sunt surse puternice de antioxidanţi, de ajutor în creşterea duratei de viaţă. Pe lângă carotenoide mai conţin şi zeaxantină şi luteină, doi compuşi care împiedică degenerarea globului ocular, principala cauză care duce la pierderea vederii şi, uneori, la orbire.

Fortifică imunitatea

Goji întăreşte sistemul imuntar şi luptă împotriva inflamaţiilor şi a infecţiilor produse de virusuri, datorită unor compuşi benefici, printre care: polizaharide, betacaroten şi germaniu. Aceste substanţe ajută organismul să „distingă‟ între celulele bune şi celulele care îi pot face rău. Polizaharidele furnizează celulelor zaharuri speciale ce susţin imunitatea şi ajută celulele să comunice mai eficient unele cu celalalte. De asemenea, germaniul ajută în tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Stimulează hormonul de creştere

Este vorba despre un hormon esenţial pentru dezvoltarea umană produs de glanda pituitară. Acesta este şi principalul hormon care controlează alţi hormoni şi poate amâna îmbătrânirea, făcându-ne să arătăm mai tineri. De asemenea, antioxidanţii din goji au fost legaţi de reducerea ridurilor şi de încetinirea îmbătrânirii pielii.

Energizează

Un studiu apărut în urmă cu câţiva ani, în publicaţia americană Jurnalul de Medicină Alternativă şi Complementară, a arătat că persoanele care au consumat suc de goji două săptămâni s-au simţit mai energizate, au avut un somn mai bun, au fost mai calme şi chiar s-au simţit mai fericite. Tot studiul a relevat că sucul de goji elimină crampele menstruale şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală.

Reglează tensiunea arterială

Rădăcinile de goji sunt şi ele benefice pentru sănătate, nu doar fructele. Studiile în domeniu au scos la iveală că acestea sunt utile în scăderea tensiunii arteriale şi favorizează circulaţia sangvină. Dacă vrei să foloseşti fructe goji pentru hipertensiune, specialiştii sugerează să mănânci fructe uscate sau proaspete ori să alegi un supliment ce conţine cel puţin 40% polizaharide din goji, pentru o protecţie antioxidantă maximă.

@shutterstock