Îmbunătăţeşte digestia, reduce inflamaţia şi durerea, fluidizează sângele. Ananasul conţine bromelaină, o enzimă digestivă care descompune proteinele şi stimulează organismul ca să producă substanţe care pot ajuta la reducerea durerii şi a inflamaţiei, în special la nivelul mucoasei nazale şi a sinusurilor. Sucul de ananas aplicat extern calmează durerile articulare şi reduce inflamaţiile de orice natură. Fructul este recomandat şi persoanelor cu probleme cardiovasculare, pentru că bromelaina previne formarea chegurilor de sânge şi apariţia accidentelor vasculare cerebrale.

Tratează tusea şi combate anemia. Asociat cu lămâie şi ghimbir, ananasul este un excelent antitusiv. În acelaşi timp, datorită vitaminei C, are rol antioxidant, luptând împotriva răcelii şi gripei.

Conţinut scăzut de calorii. Ananasul este un fruct excelent pentru un regim alimentar cu conţinut scăzut de calorii – 100 de grame de fruct are 50 de calorii. În plus, substanţele sale nutritive creează senzaţia de saţietate.

Rol de curăţare, regenerare şi revitalizare a pielii. Ananasul poate fi folosit şi la prepararea măştilor cosmetice. Vitamina C menţine crescut nivelul de colagen, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a epidermei.

Specialiştii recomandă ca măcar o dată la două luni să se facă o cură de o săptămână cu ananas crud. Aciditatea din ananas poate provoca neplăceri persoanelor care suferă de ulcer sau de gastrită. Prin urmare, este necesar sfatul medicului înainte de a începe cura.