Berlin, oraşul din inima Europei

1 83961 original jpg jpeg

Berlin este cel mai trepidant oraş al Germaniei. Spre deosebire de alte localităţi din această ţară, aici străzile nu sunt niciodată pustii, ci clocotesc de viaţă. Berlin este ţinta ideală pentru cei  iubitori de artă, pasionaţi de istorie, amatori de cafenele sau interesaţi de shopping. Muzeele cu comori fabuloase, majoritatea grupate în Museumsinsel, magazinele de lux de pe Ku’Damm – aşa cum mai e numit bulevardul şic Kurfürstendamm –, cafenelele deschise din zori  şi  până-n noapte... Mereu ai ceva de văzut sau de făcut la Berlin. Iar şuvoaiele de oameni nu sunt stresante ca la noi, fiindcă aici se respectă regulile de circulaţie – şi regulile de politeţe.

În ritm alert

Alte oraşe germane sunt extrem de tihnite. Fie că sunt elegante ca Bonn, Düsseldorf sau Hamburg, fie că par alcătuite din piese de lego, la dimensiune mare. Multe localităţi au fost bombardate temeinic  în timpul Celui De-al Doilea Război şi reconstruite în grabă, cu preocupare pentru confort, nu şi pentru estetică. Niciunul nu are ritmul vibrant al Berlinului, considerat a fi de facto capitala Europei, şi nu doar pentru faptul că se află în centrul continentului.  

Îmbinare dintre vechi şi nou

Mai toate ghidurile recomandă vizita Reichstagului înainte de toate, şi asta nu doar pentru că se află în Pariserplatz, loc elegant de promenadă, în vecinătatea altui simbol al Berlinului, poarta Brandenburg, aproape de luxosul hotel Adlon şi de capătul bulevardului Unter den Linden, Champs-Élysées-ul berlinez.  Vizita e recomandată şi pentru că aspectul actual al clădirii sintetizează stilul arhitectural al oraşului. Clădirea în stil clasicist, restaurată cu minuţie, nu a fost acoperită cu cupola iniţială, ci cu una ultramodernă, de sticlă. Ea are un scop utilitar, şi anume permite iluminarea natural a aulei parlamentului, dar şi unul turistic, oferind o privelişte incomparabilă asupra oraşului. Multe clădiri din Berlin oferă o asemenea îmbinare, extrem de reuşită, între vechi şi nou.

Un zid, două state

Berlinul excelează însă la capitolul urbanism, la modul în care a ştiut să trateze şteargă oraşului, după reunificare. După ce a fost ciuruit de bombele aliaţilor, oraşul a fost ciopârţit în două, o parte Berlinul de Vest, sub control american, francez, respectiv britanic, cealaltă, sub ocupaţie sovietică. Cum graniţa stabilită arbitrar a surprins membrii multor familii de ambele părţi ale sârmei ghimpate, nu a trecut mult până ce oamenii şi-au dat seama că în partea vestică  se trăieşte mai bine, aşa că au încercat să plece dincolo. Ca să stăvilească aceste emigrări, autorităţile au decis să pună obstacole mai consistente în calea exodului şi au înălţat Zidul Berlinului. Acesta nu doar că despărţea cartierele unele de altele, dar înconjura partea vestică şi pe la exterior, împiedicându-i extinderea şi dezvoltarea. Construit la 13 august 1961, zidul a separat locuitorii aceluiaşi oraş, dar ai unor state diferite (RFG şi RDG), până pe 9 noiembrie 1989.

Biserica amintirii

Odată dărâmat zidul şi vândut cu bucăţica turiştilor, locul pe care-l ocupa, împreună cu spaţiul de protecţie, a rămas ca o cicatrice uriaşă. În numai câţiva ani, au apărut o serie întreagă de clădiri care, deşi ultramoderne, reuşesc să unească jumătăţile de oraş sfâşiat. Numai Gedächtniskirche (biserica amintirii), bombardată la 22 noiembrie 1943 de britanici, a fost restaurată fără să-i fi fost refăcută clopotniţa (localnicii numesc biserica „dintele gol“), tocmai ca un semn al cumplitului război.

image

ŞTIAI CĂ...

....cei mai mulţi germani au trecut graniţa spre Vest după 1959, fiecare lună aducând noi recorduri? În iulie 1961 au trecut dincolo 30.000 de oameni, iar într-o singură zi, pe 12 august, în ajunul începerii lucrărilor,  3.190 oameni.  În prima lună de existenţă a Zidului, alţi 500 de oameni au trecut la fraţii din Republica Federală Germania, printre care 85 de soldaţi puşi să păzească construcţia, precum şi o bătrână care s-a aruncat de la fereastră fix în plasa de siguranţă a pompierilor din Berlinul de Vest.

... majoritatea celor fugiţi în Vest aveau sub 25 de ani?

Puncte de interes

Deşi zidul a fost dărâmat, Checkpoint Charlie, punctul de frontieră pe strada Friedrichstrasse, a rămas o mărturie a trecutului sumbru. A fost cel mai celebru punct de trecere între cele 2 părţi, sursă de inspiraţie pentru cărţi şi filme, locul unde în 27 octombrie 1961 a avut loc aşa-numita confruntare a tancurilor americane şi sovietice. Dacă vizitezi vreodată oraşul, nu rata minicroazierele pe râul Spree, vizita la  KaDeWe, cel mai mare magazin de pe continent, sau mâncarea savuroasă, aparţinând tuturor bucătăriilor lumii.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg