Bioritmul alimentelor

1 47906 original jpg jpeg

Credeai că numai tu ai un bioritm? Ei bine, află că şi alimentele îl au pe al lor şi, dacă ştii în ce moment al zilei să le mănânci, te vor ajuta să te menţii sănătoasă şi în formă.

Dacă-ţi asculţi ceasul biologic,mai ales în momentul în care-ţi este foame,poţi mânca fără să-ţi pui în pericol sănătatea şi silueta.

Fiecare aliment are un maximum de proprietăţi într-un anumit moment al zilei. Alimentele se mulează perfect pe ritmul nostru biologic.

Aşa că,dacă ştii ce anume să mănânci dimineaţă,la prânz şi seara,te vei simţi mai bine şi te vei îmbolnăvi mai rar.

Alimentele matinale îţi hrănesc celulele

Ce să mănânci

Dimineaţa,corpul secretă cea mai mare cantitate de insulină şi de lipaze,două substanţe care ne dau puseul de energie ce ne pune în mişcare. Cum ne energizează ele?

Insulina pune la lucru toate organele,numai că pentru stimularea ei,este bine să mâncăm glucide lente,adică:pâine integrală şi cereale integrale.

Lipazele stimulează activitatea celulară,metabolizând grăsimile şi proteinele. De aceea,e bine ca,în acest moment al zilei,să mănânci cea mai mare cantitate de:ouă,unt,şuncă,brânzeturi,preparate din carne.

Ce să nu mănânci

Eşti învăţată de copil că dimineaţa este bine să mănânci un iaurt sau să bei lapte? Ei bine,nu! În acest moment al zilei,organismul nu poate digera lactoza.

În plus,calciul se asimilează mai bine dacă este însoţit de proteine de calitate,ca acelea din telemea sau din caşcaval. Nici dulciurile şi zahărul nu sunt digerate cum trebuie.

Zahărul în exces epuizează pancreasul,aşa că organismul îşi va crea o rezervă de glucide pe care le va depune pe burtică sau pe şolduri.

Alimentele diurne îţi stimulează creierul

La prânz,organismul secretă cea mai mare cantitate de proteaze şi amilaze,două enzime care metabolizează proteinele,amidonul şi glucidele.

Acestea stimulează activitatea creierului şi a organelor interne. Aşa că alimentele care iubesc masa de prânz sunt:carnea de orice fel,dar cu un conţinut mai mic de grăsimi (pieptul de pui sau de curcan,carnea de viţel,peştele).

Alături,poţi pune cartofi copţi,fasole boabe,mazăre,paste integrale sau orez,precum şi orice alte legume colorate îţi plac. Conţinutul lor ridicat de vitamine îţi stimulează sistemul nervos.

Nu combina fructele cu mâncăruri cu carne şi cu peşte. Asta pentru că glucidele şi proteinele împiedică digerarea rapidă a fructozei din fructe. Aşa că încearcă să nu le „lipeşti” nicidată de această masă.

Alimentele nocturne te pregătesc de somn

Seara,organismul încetează să mai producă enzime,dar produce o mare cantitate de melatonină,hormonul care te pregăteşte de somn.

Aşa că alimentele care iubesc seara sunt cele care stimulează producerea de melatonină:laptele,bananele,pastele şi cartofii conţin triptofan,un aminoacid care stimulează producerea acestui hormon.

Ce simţi după ce le mănânci? Eşti mai calmă şi mai destresată. Pe lângă acestea,şi alimentele bogate în vitamina B stimulează relaxarea organismului:spanacul,salata verde,andivele,conopida.

În primul rând,alimentele bogate în grăsimi! Nici tu nu ar trebui să le iubeşti seara,pentru că organismul nu mai secretă acele enzime care să le prelucreze şi atunci ele se depozitează pe artere şi pe organele importante.

De aici apar obezitatea şi cele mai multe boli cardiovasculare.

Fructele sunt independente

Faţă de celelalte alimente,care iubesc un anumit moment al zilei,fructele sunt independente. Le poţi mânca în orice moment al zilei,dar la cel puţin 3 ore distanţă de o masă.

Pot fi chiar o masă în sine,în special cea de seară,cu condiţia să nu le combini cu nimic altceva.

Fructele se digeră foarte uşor,atunci când sunt singure pe ruta digestivă. Când sunt combinate cu alte alimente,se „bat” între ele distrugându-şi reciproc vitaminele şi mineralele.

Info

Nu consuma ouă seara,deoarece organismul nu va fi în stare să le digere.