Bruxismul, boala care afectează o mare parte a populaţiei. Cum o recunoşti

1 85079 original jpg jpeg

Te trezeşti adesea cu dureri de cap sau în zona articulaţiei temporo-mandubulare şi a urechii? Sau ţi se încleştează maxilarele pe timpul zilei sau noaptea? S-ar putea să suferi de bruxism, o boală ce afectează o mare parte din populaţie. 

Bruxismul este o afecţiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulţi, cât şi la copii. Se caracterizează prin scrâşnitul din dinţi, încleştarea maxilarelor şi dureri ale articulaţiei temporo-mandibulare.

Există două feluri de bruxism: cel nocturn şi cel mai răspândit, caracterizat de scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului şi cel diurn ce este o reacţie la diferiţi stimuli.

Care sunt cauzele apariţiei bruxismului:

- Bruxismul poate să apară din pricina stresului sau a anxietăţii. Cel care are loc ziua este mult mai uşor de controlat, în schimb cel din timpul nopţii nu prea se poate controla, spun specialiştii. 

- Uneori, bruxismul nocturn este considerat a fi cauza malocluziei dar poate să fie şi de natura neurologică sau chiar musculară.

- Sunt studii care arată că există o asociere între bruxism şi consumul de alcool sau de cafea.

- În cazul unui copil, bruxismul poate să apară din cauza durerilor de dinţi.

- Printre cauzele bruxismului mai regăsim şi refluxul gastroesofagian, sau boala Parkinson.

Citeşte şi: Terapia cu ulei CBD. Beneficii pentru sănătate

"Stresul poate duce la scrâşnirea dinţilor pe timpul zilei sau a nopţii, de cele mai multe ori în mod inconştient. Bruxismul poate duce la probleme dentare din cauza pierderii treptate a dinţilor cauzate de erodarea smalţului dentar sau poate duce la hipersensibilitate, inflamaţii, fisuri, fracturi sau necroză pulpară. Totodată, bruxismul poate agrava o boală parodontală deja existentă, poate determina apariţia pungilor gingivale, poate produce fracturarea sau decimentarea lucrărilor proteice sau modificări ale oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului trebuie să fie obligatoriu instituit de către medicul dentist cât mai precoce după ce a avut loc diagnosticarea acestei afecţiuni, pentru că disfuncţiile dentare pe care le poate cauza să fie limitate", susţine medicul specialist stomatolog Ion Melnic.

Tratamente pentru bruxism

În primul rând, prin controalele periodice. În baza unui diagnostic oferit de medicul specialist ţi se poate oferi cea mai bună metodă de tratament. În general, tratamentul pentru bruxism constă în crearea personalizată a unei gutiere dentare, după mulajul dinţilor de pe una dintre arcade, ce va împiedica atingerea şi frecarea acestora, cu rolul de a relaxa muşcătura.

Uneori, pentru a trata această afecţiune, este necesară repoziţionarea dinţilor şi modificarea contactelor dintre dinţi, ceea ce se realizează cu un aparat dentar. 

Citeşte şi: Ce spune forma dinţilor despre personalitatea ta. Cum identifici oamenii buni de cei răi

Tot medicii specialişti recomandă ca, în cazul în care stresul este principala cauză a apariţiei bruxismului, să încerci metode de relaxare. Să adopţi o atitudine calmă şi să nu laşi ca o situaţie neplăcută să te afecteze. Persoanele pentru care este dificil să-şi gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau un relaxant muscular pentru mandibulă. 

În cazul în care persoana suferă de bruxism nocturn, medicii dentişti îţi pot prescrie gutiere nocturne, care să împiedice manifestarea simptomelor pe timpul somnului.

Sursă: csid.ro. doctorulzilei.ro



Recente

faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg