Aşa îngrijeşti orhideea

Cum o recunoşti?

Majoritatea soiurilor comercializate aparţin speciei Petunia Hybrida,care cuprinde plante de aproximativ jumătate de metru,cu lăstari drepţi sau atârnători. Ei formează,de obicei,tufe compacte. Tulpina şi frunzele sunt acoperite cu peri fini,iar floarea se aseamănă unei trompete cu margini ondulate,drepte sau franjurate. Coloritul petalelor diferă de la un soi la altul,existând flori unicolore şi petriţe.

Cum o îngrijesc?

Petuniile nu sunt plante foarte pretenţiose. Acestea se dezvoltă bine în grădini,ghivece şi jardiniere,atât în zonele montane,cât şi cele de câmpie. Acestea nu trebuie udate în exces,însă rezistă bine la secetă. Atât jardinierele cât şi ghivecele trebuie orientate către zone însorite şi călduroase,ferite de vânt puternic. Solurile trebuie să fie bine afânate şi drenate,amestecate cu nisip şi bogate în nutrienţi. Sfat:tăierea lăstarilor,dar şi înlăturarea frunzelor uscate vor ajuta planta să fie mai robustă şi să înflorească mai des.

Cum se înmulţeşte?

Petunia se cultivă atât prin butaşi cât şi prin seminţe. Răsadurile se obţin în luna februarie şi se plantează în grădini abia la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai. Butaşii se obţin din frunze tăiate şi lăsate într-un recipient cu apă până ce acestea formează câteva rădăcini fine.

Cum o recuperez?

Întâi de toate,poţi scoate din pământ plantele care s-au uscat cu totul. Cele cu frunze galbene şi uscate trebuie curăţate cu ajutorul unui foarfece. Tăierea se face deasupra mugurilor,cât mai la baza tulpinii. În timp,se vor dezvolta lăstari,iar până toamna târziu,planta se va reface în totalitate. Floriştii mai recomandă un tratament preventiv pentru frunze cu o soluţie de Mospilan,Nissorun sau Bavistin. Pentru sol poţi folosi un îngrasamant indicat în refacerea a plantelor.