Buna Vestire 2019. Tradiţii şi obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi

3 buna vestire traditii si obiceiuri 2019 jpg jpeg

Buna Vestire este ziua în care arhanghelul Gavriil s-a pogorât din ceruri în cetatea Nazaret şi i-a vestit Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe Fiul Domnului:

˵Bucură-te Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi Binecuvântat este rodul trupului tău, Iisusʺ.

Dacă te cerţi cu cineva din familie în această zi sfânta, nu te vei înţelege cu acea persoană tot anul.

Nu spală haine şi nici vase în ziua Bunei Vestiri. Este o zi extrem de importantă în care oamenii merg la biserica şi spun rugăciuni adresate Fecioarei Maria.

Nu e bine că în această zi importantă pentru ortodocşi să asculţi cântatul cucului în aceleaşi haine pe care le-ai purtat ieri. Ziua trebuie întâmpinată în spirit vesel şi cu haine noi, de sărbătoare.

Conform tradiţiei creştine, nu e voie să ieşi din casă flamand în această zi. Este bine să imbuci ceva înainte de a ajunge la biserica. Se spune că cel care iese flamand din casă va fi fără vlagă tot anul.

Bătrânii de la ţară spun că în această zi rugăciunile adresate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu fac minuni.

rugaciune buna vestire jpg jpeg

Nu uită să te rogi pentru binele celor apropiaţi, dar şi pentru binele duşmanilor. Este o zi a păcii şi a bucuriei vestirii Naşterii Domnului, înainte de toate.

În această zi importantă e bine să oferi merinde celor pricajiti, celor loviţi de soarta. Tot astăzi e bine să fii aproape de cei vârstnici din familie, fie că e vorba de bunici, unchi, părinţi sau mătuşi.

1 buna vestire dezlegare la peste jpg jpeg

Praznicul Bunei Vestiri este consemnat în calendarul ortodox cu dezleagare la untdelemn, vin şi peşte.

Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea în care sunt prezentate regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin pentru fiecare zi din an, arată motivul dezlegării din această zi:

„Buna Vestire, în oricare dintre zilele Sfântului Post se va arăta şi până la Duminica Floriilor de se va întâmpla, dezlegăm la peşte şi la vin. Şi mâncăm o dată în zi, afară de sâmbătă şi duminică. Iar în Săptămâna cea Mare, până în Joia cea Mare, dezlegăm la vin şi la untdelemn. Iar în Vinerea cea Mare, numai la vin”.

Tradiţia spune că, cei care ţin Postul Paştelui consumă peşte în ziua de Buna Vestire pentru a-L imita pe Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-şi încredinţeze ucenicii de acest fapt:

Sursă: huff.ro, doxologia.ro