Bunica - a doua mamă

1 74430 original jpg jpeg

Îi laşi pe cei mici în grija mamei tale pentru că ai multe treburi de făcut? E grozav, pentru că ea îi şi iubeşte, dar ştie şi cum se creşte un copil.

Le dezvoltă nepoţilor simţul independenţei

Bunica este un personaj important din viaţa celor mici pentru că are multă răbdare,ia parte la jocurile lor şi le oferă ajutor ori de câte ori au nevoie. „Experienţa pe care ea o capătă crescând propriii copii o ajută să rezolve problemele nepoţilor mai calm,mai echilibrat.

Bunicii ştiu cât de mult să aştepte de la nepoţi şi se bucură de progresul lor,fără să simtă nevoia de a grăbi lucrurile“,spune dr. Georgeta Păunescu,psiholog la Centrul Medical Medsana. Aşadar,cei mici îşi vor dezvolta în timp simţul pentru independenţă,pentru că departe de tine vor învăţa să se descurce singuri.

Regulile stabilite,indicate în relaţiile cu cei mici

Când vine vorba de educaţia copiilor,unele bunici consideră că aceştia trebuie să ştie de frică,în timp ce altele sunt mult prea indulgente,indiferent de boacănele pe care le-au făcut cei mici.

„Câteodată este greu să-i faci pe bunici să înţeleagă faptul că totul are o limită,chiar şi răsfăţul nepotului. Bunicii nu sunt rău intenţionaţi,dar din dorinţa ca nepoţii să fie fericiţi,încalcă ceea ce deja ai stabilit tu ca părinte“,adaugă specialistul. De aceea,e bine să stabileşti de comun acord cu mama ta nişte reguli de bază,pe care să le respecte atât ea,cât şi prichindeii tăi.

Info:Copiii învaţă multe lucruri de la bunici,care îi pot ademeni cu poveşti inspirate din experienţele lor de viaţă.

Pedepsele aspre nu dau rezultate pozitive

Copiii răsfăţaţi cred,uneori,că pot face ce vor în preajma bunicii deoarece aceasta le vorbeşte pe un ton calm,le oferă dulciuri atunci când ei le cer şi îi lasă se culce la ce oră vor,dar atunci când se supără,îi  sancţionează drastic. De aceea,este important să comunici cu mama ta şi să-i explici că schimbările bruşte de comportament îl vor debusola pe cel mic şi-l vor determina să adopte aceeaşi atitudine. Spre exemplu,dacă bunica ţipă la cel mic şi îl urechează,este posibil ca şi el,la rândul lui,să ţipe şi să arunce cu diverse lucruri prin casă. Cel mai bine este ca atunci când prichindelul greşeşte să i se explice ce nu a făcut bine ca pe viitor să ştie că acel lucru nu trebuie să-l mai facă.

Sfatul specialistului:Georgeta Păunescu,psiholog Centrul Medical Medsana,Tel:021/9607

Bunicii sunt un suport important pentru întreaga familie şi,în mod special,pentru copiii aflaţi in dezvoltare. Timpul de care dispun aceştia nu este la fel de alert ca cel al părinţilor ceea ce le permite să se joace mai mult timp cu copilul,să-i spună poveşti şi să se îngrijească de educaţia lui fără să fie enervaţi sau tensionaţi datorită problemelor cotidiene. Alături de ei,copiii învaţă o mulţime de lucruri,pot să-şi dea frâu liber imaginaţiei şi să trăiască poveştile spuse de bunici.Însă este necesar ca atât copiii,cât şi adulţii să ţină cont de regulile stabilite. Altfel cei mici vor trece cu vederea peste ele sau vor dicta în faţa membrilor familiei.