Cafeaua instant este bună sau nocivă pentru sănătate? E timpul să afli adevărul!

1 shutterstock 309063188 jpg jpeg

Cafeaua instant reprezintă o modalitate prin care poţi simţi gustul aromat al cafelei într-un mod mult mai rapid. Ea se prepară mai uşor şi este mai ieftină decât cea clasică, însă cât este de bună pentru organism?

Acest tip de cafea reprezintă pur şi simplu cristalele care se formează după deshidratarea cafelei. Se prepară din extract de cafea uscată, prin fierberea şi măcinarea boabelor. După fierberea boabelor, apa se îndepărtează, iar din extract rezultă pudra sau cristalele uscate care se pot dizolva uşor în apă rece sau fierbinte.

Cafeaua instant reprezintă o modalitate convenabilă de a prepara rapid o ceaşcă de cafea în dimineţile aglomerate sau în timpul unei călătorii. Magazinele vând cafea instant sub formă de granule sau sub formă de plicuri, cu o singură porţie. Ea are o valabilitate mai mare decât boabele de cafea şi este mai ieftină, însă cât este de sănătoasă?

Citeşte şi: Preferi cafeaua neagră sau cu lapte? Ce spune personalitatea ta despre modul în care îţi bei cafeaua

Potrivit nutriţionistului Malina Malkani, cafeaua instant consumată cu moderaţie se poate încadra într-o dietă sănătoasă, deoarece ea conţine mulţi agenţi care promovează sănătatea. Potrivit specialistului, cafeaua preparată instant şi cea obişnuită au profiluri nutritive identice, cu excepţia conţinutului de cofeină şi de acrilamidă: „Diferenţele sunt atât de mici încât sunt probabil neglijabile, cu excepţia conţinutului de cofeină şi de acrilamidă‟ , spune Malkani, pentru Thehealthy.

Mai exact, o cană de aproximativ 200 ml. de cafea instant are aproximativ 62 de miligrame de cofeină, în timp ce o ceaşcă de cafea obişnuită de 200 ml are 96 de miligrame. Cafeaua măcinată conţine mai multă cofeină decât cafeaua instant, deoarece în timpul procesului în care se prelucează cafeaua instant se pierde mai multă cofeină. În acest caz, prea multă cofeină poate duce la nelinişite, la anxietate, la dureri de stomac, de aceea specialistul recomandă consumul moderat de cafea: „Dacă eşti sensibil la cofeină, ai o anxietate sau o afecţiune cardiacă, recomand trecerea la cafeaua decafeinizată obişnuită sau instant‟ , subliniază specialistul.

Cantitatea face întotdeauna diferenţa

Citeşte şi: 4 beneficii ale consumului de cafea la locul de muncă

De asemenea, un lucru la care trebuie să fim atenţi este la conţinutul de acrilamidă pe care cafeaua instant îl are şi care este mai mare decât în cazul cafelei obişnuite. De regulă, această substanţă chimică dăunătoare se formează în unele alimente în timpul proceselor de gătit, la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea şi coacerea. Un studiu a arătat că acumularea de acrilamidă în organism poate provoca probleme ale sistemului nervos. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară susţine că acrilamida pe care o pot ingera oamenii într-o singură cafea instant nu pune sănătatea în pericol, însă trebuie să fim atenţi de fiecare dată la doză. 

În concluzie, specialistul recomandă consumul cafelei instant în mod moderat şi evitarea excesului în cazul în care te confrunţi cu anxietate sau cu alte afecţiuni.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg