Cameliei i se mai spune şi „trandafir japonez” – a nu se confunda însă cu arbustul Hibiscus,căruia,la noi,i se spune la fel. Camellia japonicaeste un arbust din familia ceaiului (Theaceae).

Planta poartă numele „descoperitorului” său,călugărul iezuit de obârşie austriacă,Georg Kamel care a vizitat China şi Japonia şi a fost fermecat de frumuseţea arbuştilor plini de flori de la poalele munţilor.

Specia are peste 2.000 de varietăţi,fiind răspândită azi în toată lumea. De-a lungul timpului,liniile armonioase ale cameliilor i-au inspirat şi pe artişti – în China,florile de camelie au fost reproduse pe stampe,pe porţelanuri şi pe lemn.

Camelia poate fi întâlnită şi în grădinile din ţările care se află în regiunile cu ierni blânde. Pentru a rezista bine iarna,ţine camelia în camere răcoroase,departe de sursele de căldură,dar la lumină. Pe timpul verii,floarea cere un loc aerisit şi puţin umbrit. Apa trebuie să fie în cantitate moderată,dar fără ca pământul să se usuce. Frunzele vor fi stropite des cu apă.

Ştiai că…din camelii,japonezii obţin un ulei hrănitor care ajută la întreţinerea părului?

Povestea tinerei care iubea cameliile

În 1848,se publică romanul Dama cu cameliide Alexandre Dumas fiul,un roman de mare succes.Cartea  (inspirată de un episod din viaţa lui Alexandre Dumas fiul – dragostea lui pentru Marie Duplessis,o superbă curtezană) spune povestea tragică a tinerei răpuse de tuberculoză. Eroina romanului,Marguerite Gautier,purta numai camelii,flori care îi puneau în valoare frumuseţea. 

În 1852,tânărul Dumas scrie piesa cu acelaşi subiect care are un succes şi mai răsunător decât romanul. Iar totul culminează cu momentul când Giuseppe Verdi transformă piesa în celebra operă La Traviata.Astfel – ca piesă,scenariu a nu mai puţin de 5 filme şi operă lirică – povestea tinerei care iubea cameliile a făcut înconjurul lumii.