CAMPANIA VINO ÎN ORAŞUL MEU: Simona Daniela Baltag - Suceava

1 46299 original jpg jpeg

Dragă revistă,

Mă mândresc cu oraşul meu,Suceava,şi de aceea particip la acest concurs. De ce ar trebui să viziteze cititorii revistei oraşul meu? Pentru că e locul unde istoria se întâlneşte cu prezentul,tradiţia vieţuieşte laolaltă cu hipermarketurile,iar viitorul este al copiilor şi al turismului rural şi religios,aşa cum crede toată lumea.

Suceava este cel mai mare oraş al provinciei istorice Bucovina,care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar în perioada 1775-1918 şi locul unde Ştefan cel Mare a ridicat vestita Cetate de Scaun pe vremea când domnea în Moldova.Gara este la fel ca una din Elveţia

Cele două mari gări ale oraşului sunt una în cartierul Iţcani şi a doua în Burdujeni şi poartă acelaşi nume cu al cartierului. De fapt,cartierul a primit numele gării,care e o construcţie frumoasă din cărămidă roşie (renovarea s-a terminat acum doi ani,după câţiva ani de reparaţii) şi care a fost construită în 1869. Este copia gării din oraşul elveţian Fribourg.

Trebuie să precizez că,înainte de 1918,Burdujeni era punct de frontieră la graniţa cu Austro-Ungaria.

Pe lângă faptul că Suceava este un punct de plecare către vestitele mănăstiri ale nordului Bucovinei,municipiul însuşi are o semnificaţie religioasă deosebită.

În centrul oraşului,în cartierul Areni,Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou,cu biserica Sf. Gheorghe (construită în anul 1514),este locul unuia dintre cele mai mari hramuri pentru că,pe 24 iunie,se adună în curtea acesteia mii de oameni din toată ţara.

Merită să vedeţi un asemenea eveniment pentru că emoţia tuturor pelerinilor pluteşte pur şi simplu în aer.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din ceea ce se cheamă complexul muzeal Bucovina şi va fi foarte interesant,mai ales pentru copii,să urcaţi dealul (chiar şi pe jos,căci drumul e foarte frumos,cu pădurea pe-o parte şi pe alta) şi să intraţi în Cetate.

E un sentiment ciudat,ai senzaţia că eşti chiar în perioada lui Ştefan cel Mare,iar lecţia de istorie pe care o vor reţine copiii despre epoca medievală va fi percepută altfel.

În apropierea Cetăţii există Muzeul Satului Bucovinean,unde,mai ales la Zilele Sucevei,din 20-25 iunie,au loc spectacole folclorice susţinute de reprezentanţii etniilor ucraineană,poloneză şi altele care trăiesc în bună pace în Bucovina şi Moldova.

Cât despre oferta de pensiuni şi restaurante,aceasta există din plin şi,mai ales din punct de vedere culinar,la Suceava veţi găsi atât produse tradiţionale,cât şi meniuri moderne şi exotice.

Vreau neapărat să menţionez că Suceava e unul dintre oraşele în care puteţi descoperi şi învăţa multe despre ce înseamnă tradiţia,veţi mai vedea oameni în costume populare,veţi vedea lumea care aduce coşercile cu preparate la sfinţit în Noaptea de Înviere.

Vă invit în oraşul meu pentru că este... altfel. Desigur,ca în orice oraş,există şi părţi negative,dar acestea sunt peste tot. Vacanţă plăcută în oraşul meu!

Regulamentul concursului

Cea mai frumoasă poveste va putea fi votată de cititori din 14 august printr‑un talon publicat în revista,dar şi pe www.clickpentrufemei.ro.

Dacă votezi o poveste,poţi câştiga şi tu una din cele două excursii în Malta. Câştigătorii vor fi anuntaţi pe 4 septembrie şi vor beneficia de 7 nopţi cazare pentru 2 persoane,la hotel de 4 stele,cu mic dejun inclus,transport cu avionul.