Cancerul mamar este o afecţiune ce se poate transmite ereditar, prin moştenirea directă a defectelor genetice specifice (BRCA1), transmiterea modificată a unor gene (BRCA2), sindroame de agregare familială, dar şi prezenţa unui risc crescut la descendentele unor mame care s-au confruntat cu cancer mamar, înaintarea în vârstă. De asemenea, această boală poate să apară şi în rândul femeilor care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani ori în cazul celor care n-au avut deloc, care n-au alăptat, care se confruntă cu obezitate după menopauză ori afecţiuni benigne ale sânului şi stări precanceroase. 
 
Cel mai frecvent simptom în cazul cancerului de sân este apariţia unui nodul ori a unei zone de ţesut îngroşat, nedureroase la nivelul sânului, cu margini neregulate. Deşi există cazuri în care tumorile sunt moi şi rotunjite, alteori pot fi şi dureroase. 
 
De asemenea, cancerul de sân se poate manifesta prin umflarea totală ori parţială a unui sân, mai ales atunci când aceasta apare pe o singură parte, iritaţia şi apariţia unei cruste la nivelul sânului, retracţia pielii la nivelul unei zone a sânului, apariţia unei senzaţii de durere la nivelul mamelonului ori în zona axilei, retragerea mamelonului spre interior ori apariţia unor secreţii mamelonare apărute spontan. 
 
Indiferent de simptomul cu care vă confruntaţi, mergeţi de urgenţă la medic pentru un consult. Ţineţi minte: întotdeauna e mai uşor să previi o boală, decât să o tratezi.