Mai exact, melanomul este o creştere necontrolată a melanocitelor – celule ale pielii care fac melanină, un pigment maroniu care-i dă pielii bronzate culoarea specifică atunci când e expusă la soare.
Melanomul se formează pe piele, pe zonele de piele cel mai expuse, chiar şi pe scalp, sub unghii şi chiar la ochi.

Cine e cel mai expus melanomului

Persoanele cu piele deschisă la culoare, cu păr roşcat, cele care frecventează solarele şi care se expun la soare imprudent.
Cele mai multe melanoame se dezvolată din cauza unor arsuri ale pielii, cauzate de expunerea la soare, din trecut. O arsură a pielii din copilărie se poate transforma în melanom la vârsta adultă.

Alţi factori de risc

-Aluniţele multe
-Un istoric familial
-Pielea care se arde repede.
Chiar dacă persoanele cu piele închisă sunt mai puţin expuse, asta nu înseamnă câtuşi de puţin că sunt scutite. Orice aluniţă care-şi schimbă forma sau culoarea trebuie verificată de dermatolog.

Cum identifici un potenţial melanom

Pentru tine, cea mai eficientă e metoda ACDE:

Asimetria

Dacă marginile aluniţei nu sunt regulate, atunci trebuie să vezi neapărat un medic. Leziunile melanomice sunt neregulate, pe câtă vreme aluniţele sănătoase sunt regulate.

Culoare

Melanoamele tind să fie de mai multe culori, pe câtă vreme aluniţele sănătoase sunt de culoare maronie. Atenţie specială o necesită aluniţele roşii, de culoare maro închis.

Diametru

Dacă o aluniţă e mai mare de 6 mm trebuie să te duci la medic.

Evoluţie

Aluniţele sunt silenţioase. Nu cresc, nu se schimbă, mai ales în anii vârstei adulte. Cele mai multe aluniţe seamănă una cu cealalaltă. Un simptom al melanomului ar putea fi o rană care nu se vindecă, o umflătură lângă marginea aluniţei, mâncărime, durere lângă aluniţă, sângerare sau apariţia unei umflături pe suprafaţa aluniţei.
Dacă melanomul e detectat în stadiul I, el e vindecabil în proporţie de 90%. Trebuie să te duci la doctor pentru orice suspiciune.

Sursa foto: wisegeek.com