Când apare, de ce sunt copiii afectaţi de tantrumuri şi soluţiile pentru a le depăşi

1 shutterstock 174193190 jpg jpeg

Nemulţumit de refuzul mamei, băiatul a început să arunce pe jos produse scoase la-ntâmplare de pe raft. Se întâmplă doar în reclamele de la televizor? Nicidecum! Tantrumurile există, apar parcă din senin şi lasă părinţii cu sufletul strâns. Despre crizele de furie ale copiilor am aflat că pot ascunde răni de respingere.

Definit ca un acces de furie sau ca fiind o criză de personalitate, tantrumul este des întâlnit la copiii între 1 şi 4 ani şi face parte din dezvoltarea lor ormal.

Cum îl recunoşti

Fie că ai avut de-a face cu tantrumuri ori nu, în calitate de părinte, îţi recomandăm să arunci o privire asupra semnelor care vin la pachet cu o astfel de criză de furie:

Vârsta celor mai dese crize

Tantrumurile sunt, de fapt, emoţiile resimţite de cei mici (furie, indignare, ruşine etc), pe care nu ştiu să le gestioneze. Cu atât mai mult cu cât limbajul nu este foarte bine dezvoltat la vârste timpurii. Astfel, din cauza oboselii, a senzaţiei de foame, a dorinţelor neîmplinite şi a unui mediu inconfortabil, copiii ajung să se manifeste prin reacţii tulburătoare. Frecvenţa lor atinge apogeul la vârsta de doi ani, când pot apărea tantrumuri şi de nouă ori pe săptămână, în episoade de câte două-cinci minute. Atenţie, există cazuri când pot să dureze şi o jumătate de oră! Spre patru ani, când cei mici încep să comunice mai bine, scade şi intensitatea crizelor de furie.

5 soluţii de rezolvare

Nu încerca să-l calmezi

Ai observat un tantrum în desfăşurare? Lasă lucrurile să se consume, dacă cel mic nu pune în pericol viaţa lui sau pe a altora. Fă tot posibilul să-l ignori. Va încerca să îţi recâştige atenţia, chiar cu violenţă, iar tu va trebui să îi spui ferm că nu accepţi acest comportament şi că eşti de acord să comunicaţi după ce se linişteşte.

Când el ţipă tare, tu vorbeşte încet

Nu intra în capcana de a ridica tonul când îl auzi ţipând, pentru că vei intra în jocul lui. În plus, aminteşte-ţi că este supărat, frustrat, iar tu nu îl ajuţi certându-l. Dacă are un tantrum într-un loc aglomerat, retrageţi-vă deoparte şi spune-i că are două opţiuni: să se liniştească pe o bancă sau în maşină.

Încearcă să-l înţelegi

Chiar dacă ajunge să se poată exprima bine, un copil poate experimenta un tantrum pentru că nu ştie să controleze starea emoţională. Discută cu el, află ce anume îi declanşează reacţiile. Copiii îşi pot pierde cu uşurinţă calmul când îşi dau seama că nu pot face un lucru decât dacă obţin ajutorul unui adult. În acest caz, criza de furie poate ascunde şi o stare de tristeţe.

Oferă-i spaţiu

Uneori, un copil are nevoie să se descarce. Tot ce trebuie să faci este să-l laşi. Acest lucru îl ajută să înveţe să se elibereze de sentimentele negative şi să-şi recapete controlul de sine.

Îmbrăţişează-l cu iubire

Poate fi greu ca atunci când îl vezi furios, când îl auzi cum ţipă şi plânge să îl îmbrăţişezi. Însă el chiar de asta are nevoie. Nu trebuie să spui ceva special în acel moment, e de ajuns să fie un gest sincer şi plin de iubire, care îl va ajuta pe copil să se liniştească.

Reţine!

Soluţiile acestea funcţionează excelent în cazul unora şi în mod satisfăcător în cazul altora. Contează şi conexiunea dintre copil şi părinte – în multe situaţii, copilul reacţionează agresiv din cauza rănii de respingere provocată de părinte, adesea inconştient – când este copleşit de treburile de la serviciu, de activităţile domestice sau când este acaparat de discuţiile la telefon.

Sfatul specialistului

Florin Alexandru

Analist comportamental, fondator Tikaboo România

2 florin alexandru site jpg jpeg

Rana de respingere reprezintă modul prin care copiilor nu li se validează comportamentul, nu li se acordă atenţia necesară şi nu au ocazia să se conecteze cu părintele. Dacă în ciuda eforturilor pe care unii copii le fac, chiar dacă insistă şi uneori se folosesc de şantajul emoţional şi se victimizează („Mă vezi? Mă vezi? Mami, uite, m-am lovit!‟) noi nu răspundem acestor încercări ale lor de a ne cere atenţie şi nu le-o acordăm, ignorându-i, pe lângă rana de respingere un copil va dezvolta convingerea că nu merită iubire.

@shutterstock