Juliette Gréco s-a stins din viaţă la locuinţa ei din sud-estul Franţei. Cântăreaţa se retrăsese din viaţa publică după ce în 2016 suferise un accident vascular cerebral. A fost anul în care artista şi-a pierdut singura fiică, Laurence-Marie.

Juliette Gréco, marea doamnă a cântecului francez, s-a născut pe 7 februarie 1927 la Montpellier. De peste 60 de ani, cu vocea ei caldă şi senzuală, artista franceză a interpretat piese care au fost compuse special pentru ea de unii dintre cei mai mari muzicieni ai Franţei - Jacques Prévert, Léo Ferré, Serge Gainsbourg, Jaques Brel şi Gérard Jouannest - soţul ei, potrivit news.ro.

A devenit celebră în 1950 cu ”Si tu t'imagines” - un poem de Raymond Queneau, ale cărui versuri au fost puse pe muzică de Joseph Kosma. De atunci, succesul nu a mai părăsit-o.

A interpretat piese care au devenit celebre, precum ”La Javanaise”, de Serge Gainsbourg, ”La Jolie Môme”, de Léo Ferré, ”La Chanson des vieux amants”, de Jacques Brel şi Gérard Jouannest.

I-a cucerit pe francezii romantici cu piesa ”Un petit poisson ou un petit oiseau” şi le-a aprins imaginaţia cu un cântec torid, ”Déshabillez-moi”, care a ajutat streaptease-ul să devină o artă.

În martie 2016, artista franceză a fost internată de urgenţă într-o clinică din Lyon, în urma unui accident vascular cerebral.

Juliette Gréco a susţinut în ultimii ani un turneu de adio, intitulat ”Merci”. Acesta a inclus 50 de show-uri în Franţa şi în alte ţări, potrivit casei de discuri a artistei.

În 2012, artista a primit Legiunea de Onoare în rang de Comandor, iar în 2015 a fost recompensată cu Ordinul Naţional de Merit.

FOTO Profimedia