Gradul de imunizare naturală a învăţătorilor pentru COVID-19 este, cel mai probabil, foarte mic, de 4,5%, ceea ce arată încă o dată nevoia respectării cu stricteţe a măsurilor de prevenţie şi igienă.

În perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispoziţia învăţătorilor teste serologice care detectează prezenţa anticorpilor specifici COVID-19 în organism. Peste 2600 de învăţători s-au înscris în acest demers, 1176 dintre aceştia testându-se voluntar, din peste 50 de oraşe din România. Dintre învăţătorii testaţi la nivel naţional, 53 au avut un rezultat pozitiv la testul serologic,ceea ce arată, cel mai probabil, că gradul de imunizare naturală a acestora pentru COVID-19 este foarte mic, de 4,5%. Vârsta medie a învăţătorilor testaţi pozitivi este de 43 de ani, cu preponderenţă feminină- 94%dintre testele pozitive au fost în rândul femeilor.

Printre oraşele în care au fost detectate rezultate pozitive la testul IgG se numără Arad, Timişoara, Târgovişte, Oradea, Bacău, Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Târgu Jiu, Craiova. De asemenea, nu au fost identificate mai mult de 3 cadre didactice care au trecut prin boală în cadrul aceleaşi instituţii.

Importanţa respectării cu stricteţe a măsurilor de prevenţie şi igienă

Gradul mic de imunizare al învăţătorilor arată încă o dată nevoia respectării cu stricteţe a măsurilor de prevenţie şi igienă. „Acest demers a reprezentat un prim pas, oferindu-le învăţătorilor posibilitatea de a afla dacă au intrat în contact cu virusul şi dacă au dobândit, pentru o anumită perioadă, imunitate naturală pentru SARS-CoV-2. Ne bucură faptul că un număr mare de învăţători s-a înscris în acest demers, ceea ce arată nevoia reală a extinderii testării. Încă de la primele studii pe care MedLife le-a realizat, gradul de imunizare naturală a populaţiei era unul foarte mic, aspect ce este demonstrat încă o dată prin gradul scăzut de imunizare naturală a învăţătorilor. Acest lucru ne evidenţiază că singura variantă prin care activitatea în şcoli se poate desfăşura în siguranţă este prin respectarea măsurilor de prevenţie şi igienă.”, a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.

Imunizarea populaţie pentru COVID-19 se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu există un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecţie. „Despre imunizarea în masă s-a vorbit de când a început pandemia şi sună bine în teorie- 70% sau 80%  din populaţie trece prin infecţie şi atunci se opreşte practic pandemia, lucru care este imposibil de realizat într-un timp scurt. Ca să facem o comparaţie, când vorbeam de gripa spaniolă, imunizarea nu a depăşit 30% şi asta în condiţiile în care am avut peste 50 de milioane de decese. Ceea ce arată că imunizarea naturală a populaţie reprezintă un lucru foarte greu de realizat, ceea ce înseamnă că un procent vor face forme mediii, forme severe ale bolii, vom avea un procent mare de decese. Imunizarea se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu avem un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecţie. Ca să ne dăm seama că e greu să obţinem această imunizare, ce s-a făcut în România la nivel de cercetare au arătat că nu depăşim 4% ca imunizare în rândul populaţiei. Mai mult de atât, chiar în ţările unde au fost multe cazuri, ca de exemplu Italia, Spania sau Franţa, nu s-a trecut gradul de imunizare de 8%. Deci este clar că restul populaţiei este vulnerabilă şi susceptibilă de a face infecţia. Asta înseamnă că oricât ne-am dori această variantă, tot măsurile de prevenţie pe care le auzim în fiecare zi sunt cele mai bune- purtatul corect al măştii, distanţare, limitarea contactului prelungit, respectarea regulilor de igienă. Nu avem nicio altă variantă până când nu vom avea un vaccin.”, ne spune Dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infecţioase.

Testele serologice pentru depistarea anticorpilor IgG au presupus recoltarea unei probe de sânge, i rezultatele au fost confidenţiale, putând fi accesate într-un interval de 3 zile lucrătoare pe site-ul www.medlife.ro,  pe baza unui cod unic. La nivel naţional, 93 dintre cele 140 de centre de recoltare MedLife au fost implicate în acest demers.