Mulţi bărbaţi, pe măsură ce înaintează în vârstă, devin mai îngrijoraţi cu privire la nivelul lor de testosteron, hormonul sexual care ajută la construirea şi definirea muşchilor, la creşterea apetitului sexual şi a vigorii. O cantitate mai mică de hormoni se înregistrează şi odată cu acumularea de greutate în exces. În studii, cea mai comună cauză pentru scăderea nivelului de testosteron o reprezintă kilogramele în plus. Prin urmare, modificarea dietei cu scopul de a reduce greutatea corporală ar putea avea un impact vizibil şi asupra libidoului, energiei şi masei musculare.

Nivelurile normale de testosteron variază între 300 şi 1.000 de nanograme per decilitru de sânge. Este puţin probabil ca suişurile şi coborâşurile din acel interval normal să aibă vreun impact asupra apetitului sexual sau a vitalităţii. Însă atunci când nivelurile scad constant sub 300 de unităţi – conform rezultatelor testelor de laborator, pot apărea simptome precum libidou scăzut, disfuncţie erectilă, oboseală, stare de spirit alterată sau pierdere a masei musculare. Toate aceste simptome fac trimitere la afecţiunea cunoscută sub numele de hipogonadism masculin, cauzată de deficitul de testosteron.

Începând cu vârsta de 40 de ani, nivelul de hormon sexual începe să scadă cu aproximativ 1% pe an, iar traiectoria scăderii este mai abruptă în rândul bărbaţilor care se îngraşă semnificativ, a declarat dr. Shalender Bhasin, profesor de medicină la Harvard.