Care sunt cele mai mari griji ale părinţilor şi cum pot fi acestea depăşite

1 shutterstock 231450832 jpg jpeg

Fiecare părinte are temeri mai mici sau mai mari legate de copii lui. Este normal să fii un părinte grijuliu. Însă, nu uita că temerile exagerate sau cele nejustificate îi pot face copilului mai mult rău decât bine.

Din prima clipă a sosirii pe lume a celui mic, este normal să fii copleşit de tot felul de griji şi temeri. Mămicile şi tăticii experimentează sentimente legate de capacitatea lor de a fi părinţi buni, de a-l feri de boli, de a se ocupa de educaţia lui şi lista este departe de a se opri aici. Acestea sunt griji perfect normale. Există însă şi temeri nejustificate, care vă pot transforma într-un părinte excesiv de protector.

Îmbolnăvirea

Poate cea mai mare grijă a părinţilor este cea legată de sănătatea copilului. Este bine să nu laşi să se agraveze unele simptome: mergi imediat cu el la doctor. Însă, ai grijă să nu cazi în cealaltă extremă. De exemplu, nu îl înfofoli de teamă să nu răcească sau nu îl ţine închis în casă, pentru a-l ţine departe de boli. Grija ta obsesivă de a-l feri de microbi, de pildă, s-ar putea să îl transforme într-un copil prea sensibil în faţa bolilor.

Singur acasă

Vine un moment când, inevitabil, copilul trebuie să rămână şi singur acasă. Însă, pentru acest lucru, el trebuie să fie pregătit şi responsabil pentru a accepta această situaţie. Înainte de a-l lăsa singur în casă, asigură-te că ştie să folosească telefonul pentru eventuale situaţii de urgenţă sau că ştie cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă. Arată-i că ai încredere în el, însă nu îl zăpăci cu telefoane „de verificare”.

Accidentele

Un accident se poate întâmpla oricând şi oricui, mai ales unui copil. Lasă-l să experimenteze, dar responsabilizează-l. Pentru aceasta, implică-l de mic în diverse activităţi şi indu-i ideea respectării unor reguli. Învaţă-l să treacă strada numai la culoarea verde a semaforului şi să se asigure înainte de a traversa. Nu îi lăsa la îndemână medicamente, detergenţi sau alte produse toxice.

Anturajul

Este normal să te preocupe ce prieteni are copilul tău. Cu cât comunici mai mult cu el şi afli ce îl preocupă, cu atât va fi mai puţin tentat să îşi găsească un confident în altă parte. Nu toţi amicii lui îţi vor fi pe plac, însă nu lua măsuri drastice de a interzice prietenia cu ei decât în cazul în care este periclitată siguranţa şi conduita normală a copilului. De asemenea, ia măsuri înainte de a nu fi prea târziu atunci când adolescentul este tentat sau poate a încercat deja să consume substanţe periculoase, precum drogurile.



Recente

7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg
relatie jpg
test, relatie, cuplu jpg
shutterstock 2014844981 jpg