Din prima clipă a sosirii pe lume a celui mic, este normal să fii copleşit de tot felul de griji şi temeri. Mămicile şi tăticii experimentează sentimente legate de capacitatea lor de a fi părinţi buni, de a-l feri de boli, de a se ocupa de educaţia lui şi lista este departe de a se opri aici. Acestea sunt griji perfect normale. Există însă şi temeri nejustificate, care vă pot transforma într-un părinte excesiv de protector.

Îmbolnăvirea

Poate cea mai mare grijă a părinţilor este cea legată de sănătatea copilului. Este bine să nu laşi să se agraveze unele simptome: mergi imediat cu el la doctor. Însă, ai grijă să nu cazi în cealaltă extremă. De exemplu, nu îl înfofoli de teamă să nu răcească sau nu îl ţine închis în casă, pentru a-l ţine departe de boli. Grija ta obsesivă de a-l feri de microbi, de pildă, s-ar putea să îl transforme într-un copil prea sensibil în faţa bolilor.

Singur acasă

Vine un moment când, inevitabil, copilul trebuie să rămână şi singur acasă. Însă, pentru acest lucru, el trebuie să fie pregătit şi responsabil pentru a accepta această situaţie. Înainte de a-l lăsa singur în casă, asigură-te că ştie să folosească telefonul pentru eventuale situaţii de urgenţă sau că ştie cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă. Arată-i că ai încredere în el, însă nu îl zăpăci cu telefoane „de verificare”.

Accidentele

Un accident se poate întâmpla oricând şi oricui, mai ales unui copil. Lasă-l să experimenteze, dar responsabilizează-l. Pentru aceasta, implică-l de mic în diverse activităţi şi indu-i ideea respectării unor reguli. Învaţă-l să treacă strada numai la culoarea verde a semaforului şi să se asigure înainte de a traversa. Nu îi lăsa la îndemână medicamente, detergenţi sau alte produse toxice.

Anturajul

Este normal să te preocupe ce prieteni are copilul tău. Cu cât comunici mai mult cu el şi afli ce îl preocupă, cu atât va fi mai puţin tentat să îşi găsească un confident în altă parte. Nu toţi amicii lui îţi vor fi pe plac, însă nu lua măsuri drastice de a interzice prietenia cu ei decât în cazul în care este periclitată siguranţa şi conduita normală a copilului. De asemenea, ia măsuri înainte de a nu fi prea târziu atunci când adolescentul este tentat sau poate a încercat deja să consume substanţe periculoase, precum drogurile.