Ca părinte,te îngrijorezi atunci când îţi vezi copilul venerând un cântăreţ sau un actor,care poate nici nu este exemplul pe care ţi l-ai dori pentru el. Specialistul nostru,psihologul Anca-Elena Vinţeanu,te linişteşte:„adolescenţa duce la desprinderea de modelele din familie,pentru altele din exterior”.

De obicei,adolescenţii îşi îndreaptă atenţia asupra persoanelor considerate de ei deosebite,de multe ori acestea fiind vedete.

Vedetele sau părinţii?

Cum era normal,am încercat să înţeleg şi punctul de vedere al tinerilor. Am întâlnit adolescenţi care îşi aleseseră ca model VIP-uri,dar şi părinţi sau profesori. Dan Alexandru (18 ani),de exemplu,îl admiră pe cântăreţul Justin Timberlake„pentru că arată bine şi s-a împlinit în viaţă la o vârstă foarte tânără”.

Totuşi,nu vrea să ajungă chiar ca el,pentru că este conştient de faptul că nu are talent la muzică. „Eu aş vrea să lucrez într-o bancă,să am bani”,a spus Dan. Claudia Truşcă (19 ani) are o părere proastă despre cei care îşi aleg drept modele vedete la modă. Mărturiseşte fără ezitare:„Mama este modelul meu. Este un om extraordinar şi vreau să fiu ca ea”.

În schimb,Adina Petre (18 ani) mi-a spus că modelul ei este Bill,de la Tokio Hotel (formaţie muzicală),pentru felul în care arată şi cântă.„Vreau să ajung ca el”,a zis ea,hotărâtă.
Alexandru (19 ani) mi-a dat un răspuns neaşteptat:„Îl admir pe Le Corbusier. A fost un arhitect foarte cunoscut şi vreau să ajung şi eu ca el”.

"Vreau să fiu eu însumi"

Alături de el,Costin Găină (18 ani) zâmbeşte:„Eu nu am niciun model. Mă ghidez după propriile instincte”,a spus el.

Ţelul lui în viaţă este să câştige suficienţi bani ca să nu-şi facă griji pentru ziua de mâine. Nu vrea să fie luat drept model şi spune că „fiecare ar trebui să fie el însuşi,să nu urmeze pe nimeni,pentru că fiecare are şi defecte”.

Modelele sunt trecătoare

Cristina Mailat,consilier şcolar,a observat şi la elevii săi,aflaţi în pragul adolescenţei,că admiră în special actori sau cântăreţi.

„Cred că sunt mai realişti cei care îşi găsesc modele din mediul lor,pentru că acestea sunt accesibile”,spune Cristina. Astfel,pot vedea la ei calităţi reale „şi nu apreciază o imagine de multe ori falsă”.

Cu toate acestea,nu este cazul să ne facem griji,ne spune psihologul Anca Vinţeanu,aceste modele nu durează foarte mult. Odată cu maturizarea,adolescentul renunţă la ele şi îşi crează propria identitate.

Sondaj în şcolile româneşti

Potrivit unui sondaj,efectuat anul trecut de Fundaţia Soros,privitor la modelele pe care le au adolescenţii români,în topul preferinţelor s-au situat vedete ca Mihaela Rădulescu (7,3 la sută) şi Mircea Badea (6,5 la sută),urmate de Traian Băsescu (4 la sută) şi de părinţi (3,5 la sută).

În preferinţele adolescenţilor se mai regăsesc George Becali,Andreea Marin Bănică,Andra,Andreea Esca,Sorin Oprescu şi Adrian Mutu.