Tratarea unei anemii cauzate de deficitul de fier nu este dificilă. Se recomandă administrarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către organe şi ţesuturi. În lipsa unui nivel optim de fier, celulele roşii din sânge nu pot transporta eficient oxigenul către ţesuturi.

Anumite persoane riscă să ajungă la carenţă de fier şi chiar la anemie

Chiar dacă fierul de care ai nevoie se poate obţine printr-o dietă variată, femeile care pierd mult sânge în timpul menstruaţiei au un risc mai mare de a suferi de anemie feriprivă şi ar putea avea nevoie să ia suplimente de fier.

Dieta poate juca un rol important în prevenirea şi tratarea anemiei cauzată de carenţa de fier. Cea mai bogată sursă de fier este carnea, în special cea de vită, şi fructele de mare, de aceea şi veganii reprezintă o categorie de risc în ceea ce priveşte anemia.

Şi femeile însărcinate sunt predispuse la anemie, deoarece necesită de două ori mai mult fier pentru a susţine creşterea normală a fătului.

Ce se întâmplă dacă ai un aport prea mic de fier?

 

Fierul se poate obţine cel mai uşor prin consumarea de carne roşie, ficat, leguminoase, nuci, fructe uscate şi cereale.