Indiferent de tematica unui carnaval, acesta trebuie să aibă un element unic care să impresioneze şi să şocheze. Fiecare petrecere se remarcă prin modul în care a fost organizată, spectacolul inedit şi costumaţia deosebită.

Festivalul Internaţional al Zmeielor – lupte la înălţime

Festivalul Internaţional al Zmeielor are loc în Gujarat, un stat din vestul Indiei. Este prilejuit de apropierea sezonului de recoltat, sărbătorit printr-o multitudine de zmeie colorate, care par că se întrec pe cer. Zmeiele sunt confecţionate din plastic, lemn, metal sau nailon, însă există şi variante din hârtie sau bambus.

Concurenţii îşi pot personaliza zmeul, pentru a obţine impactul dorit. Localnicii intră în această competiţie şi se luptă pentru titlul de „Regele cerului”. Sunt importante abilităţile de mânuire a zmeului, la o distanţă considerabilă, în câştigarea acestui concurs.

Finalul bătăliei este marcat de strigăte precum “Kai Po Chhe”, care se traduce: “L-am tăiat”, şi reprezintă triumful câştigătorului, urmat de suspinele celor învinşi. Festivalul are o durată de 14 zile şi începe la 8 ianuarie.

The Sitges Carnaval: pe tocuri, fiţi gata, start!

În fiecare an, la 14 februarie, Sitges, un mic orăşel din Barcelona, atrage sute de mii de spectatori dornici de distracţie, la „Carnavalul Bed Race”. Reţeta este simplă: seriozitatea şi implicarea în cursă se combină cu aspectul concurentelor, îmbrăcate în costume tematice şi purtând tocuri. Rezultatul? 4 concurente pe tocuri aleargă, împingând un pat pe care se află o a cincea concurentă. Mizând pe putere şi pe rapiditate, fetele se ambiţionează să câştige şi, indiferent de rezultatul final, atmosfera este una spectaculoasă.

Bătălia portocalelor – luptă cu zâmbetul pe buze

Între 10 şi 14 februarie, in Ivrea, o comună din Torino, se organizează un carnaval care ţine 3 zile.
Legenda spune că această bătălie cu portocale a început ca o revoltă împotriva unui tiran ivrean. S-a ajuns apoi la un carnaval care are loc în fiecare an şi adună sute de concurenţi şi spectatori. Turiştii sunt sfătuiţi să poarte pălării roşii pentru a nu fi confundaţi cu luptătorii. Pentru a participa, ai nevoie de multe portocale, curaj şi viteză de reacţie. Te înarmezi cu veselie şi intri în bătălie. Atmosfera este incredibilă şi te face să intri în joc, fără să stai prea mult pe gânduri.

Carnavalul Fasnacht – între pamflet şi veselie

Carnavalul Fasnacht, din Suedia, are loc an de an, între 19 şi 22 februarie şi este un festival al măştilor. În general, măştile alese întruchipează politicieni, personaje din desenele animate sau animale. Este strict interzisă dezvăluirea identităţii pe durata carnavalului. Acesta este modul haios şi inedit al localnicilor de a sublinia problemele sociale şi politice cu care se confruntă oraşul lor. Tratează totul cu umor dar se şi exteriorizează, printr-o explozie de veselie şi sarcasm. Dacă treci pe acolo fără să ai o insignă cu denumirea carnavalului, în semn de sprijin, pregăteşte-te să fii atacat cu confetti.

Carnavalul Binche – sărbătoarea tradiţiei

Binche, un oraş francofon din Belgia, găzduieşte cel mai fascinant carnaval, ce valorifică tradiţiile oraşului. Sute de băieţi şi bărbaţi se costumează şi îşi pun diverse măşti. Ei aleargă prin oraş, aruncând portocale în mulţime. Se consideră că portocalele aduc noroc şi nu trebuie aruncate înapoi.

Cu pălăriile roşii şi negre, cu măşti de ceară, mustaţă şi ochelari, participanţii creează o atmosferă de neuitat şi pun stăpânire pe întreg ţinutul, în luna februarie.