Interzicerea cărţilor se petrecea şi în trecut. De exemplu, în 213 î.e.n., Împăratul chinez Qin Shi Huangdi a ars multe dintre cărţile din regatul său, astfel încât domnia sa nu a putut fi comparată cu cele din trecut. Interzicerea cărţilor nu este nici ceva ce ţine strict de trecut. În fiecare an, ALA (American Library Association) publică o listă de cărţi interzise şi contestate. Unele au fost interzise cu bune intenţii, deoarece perpetuează stereotipurile sau sexismul, în schimb, altele au fost contestate sau interzise din motive absurde.

„Jurnalul Annei Frank‟ a deranjat părinţii din cauza unor noi pasaje introduse

În 1943, Anne Frank, în vârstă de 13 ani, familia ei şi o altă familie evreiască, s-au ascuns de nazişti într-o cameră secretă din spatele unei mansarde din Amsterdam, protejată doar de un raft de cărţi. Anne a avut cu ea un jurnal pe care l-a scris cu fidelitate, descriindu-şi viaţa în cei doi ani în care s-au ascuns. În 1944, Anne a început să refacă părţi din jurnal, pe care dorea să le publice după război. Ultimele rânduri au fost scrise cu doar 3 zile înainte ca ea să fie găsită de Gestapo.

Anne a murit în timp ce era închisă în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, dar dorinţele ei au fost îndeplinite de tatăl ei, singurul din cei 8 oameni ascunşi în pod care a supravieţui. Jurnalul ei a fost publicat în 1947.

Un jurnal scris într-o perioadă dificilă din istorie pe care nimeni n-ar trebui să-l uite vreodată şi care ar trebui citit a fost contestat de părinţi care nu cred că odraslele lor ar trebui să citească această carte, mai ales versiunea definitivă. Include toate scrierile Annei, inclusiv cele rescrise de ea şi altele eliminate de tatăl ei. În 2010, în localitatea Culpeper Virginia, SUA, s-a interzis ediţia definitivă după ce un părinte s-a plâns că „pasajele sale detaliază dorinţele sale sexuale‟. Cu toate acestea, s-a permis ca versiunea definitivă să rămână în biblioteci, în timp ce la cursurile şcolare, se citea o ediţie mai veche, fără acele pasaje.

„1984‟, de George Orwell, interzisă fără a fi citită