Cu toţii ştim că dacă cineva cască lângă noi,începem,pe rând,să căscăm cu toţii. Ceea ce până acum nu se aflase este că se transmite mai repede între persoane legate emoţional,prieteni,rude apropiate,cupluri,etc. Primul care a scos acest lucru în evidenţă a fost Ivan Norscia,care împreună cu Elisabetta Palagia condus studiul la care a participat Universitatea din Pisaîmpreună cu Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie a Cunoştinţelor(STC) din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare din Roma.

Căscatulspontan,nedeclanşat de ale celor din jur este un fenomen foarte vechi,prezent pe scara evolutivă de peste 200 de milioane de ani. În funcţie de context şi de specie,el poate indica stres,oboseală,plictiseală,poate semnala un schimb de activităţi,precum trecerea de la somn la starea de veghe sau invers. "Căscatul contagios este un fenomen cu totul diferit, mai modern, care până acum a fost regăsit doar în comportamentul cimpanzeilor, babuinilor, oamenilor şi s-a ridicat problema existenţei sale şi în animalele evoluate din punct de vedere emoţional, precum câinii. În om, căscatul se poate lua într-un interval de maxim 5 minute." explică Elisabetta Palagi,din cadrul unităţii de primatologie a Institutului STC.

Rezultatele studiului se bazează cercetări riguroase,efectuate în decursul unui an pe mai mult de 100 de adulţi şi 400 de cupluri,observate în contexte diferite:în timpul mesei,la birou,în tren,etc. Observaţiile,culese în Italia şi în Madagascar au implicat persoanel de naţionalităţi diferite,iar cuplurile de cercetare au inclus şi persoane care nu se cunoşteau dinaintea începerii studiului.

Analiza statistică a persoanelor implicate în studiu a scos la iveală faptul că frecvenţa cu care căscatul se molipseşte nu este influenţată de contextul social sau de felul în care este perceput. Un căscat este la fel de contagios dacă îl vedem,auzim sau citim despre el. Felul în care se molipseşte este independent şi de vârstă,sex ori naţionalitate. Ceea ce influenţează este,în fapt,calitatea relaţiei dintre persoana care cască şi persoana care este expusă căscatului. Studiul scoate la iveală un comportament constant,anume molipsirea mai frecventă între rudele apropiate,diminnuându-se în funcţie de gradul de apropiere dintre persoanele implicate. Timpul de răspuns este şi el mai scurt între persoanele apropiate,decât între cele mai puţin cunoscute.