În cazul în care căţelul are blana predispusă spre încâlcire,se va tunde chiar şi în sezonul rece. Toaletarea îl va proteja de paraziţi,dar îi va conferi şi un aspect îngrijit.

În general,pisicile nu se tund,însă există câteva avantaje ale toaletării micilor feline de casă. În cazul în care ai o Persană sau o Himalayană,ştii cât de anevoios este să o periezi zi de zi. Poţi scăpa de această rutină dacă apelezi la tunsul pisicii. Blana animalului de companie nu se va mai încâlci,iar tu vei scăpa de momentul neplăcut în care strângi smocuri de păr de pe canapea.

În ceea ce priveşte îmbăierea,câinele trebuie spălat în funcţie de cât de des iese afară. Câinii cu blana netedă au nevoie de băi mai rare. Dacă patrupedul tău îşi petrece timpul mai mult în casă,poţi înlocui îmbăierile cu periajul regulat.

În general,pisicile nu au nevoie de baie deoarece au un sistem propriu de curăţare. Totuşi,dacă observi că felina ta are purici,îmbăierea este binevenită.  Fii atentă,însă,că pisica poate deveni agresivă deoarece nu îi place în apă.