Atunci când o persoană se confruntă cu anumite tulburări,cum sunt incapacitatea de a adormi,trezitul repetat în timpul nopţii sau trezitul prea devreme,înseamnă că suferă de insomnie.

Insomnia poate fi clasificată în primară şi secundară:

Insomnia primarăapare atunci când o persoană nu reuşeşte să doarmă atât cât ar trebui,care devine o situaţie frecventă şi durează aproximativ o lună. Motivele pentru care apare sunt:

-o călătorie lungă,cu multe ore de zbor;

-stresul;

-eşecurile;

-  munca în exces.

În schimb,insomnia secundarăeste rezultatul lipsei excesive de odihnă sau depresia. Această afecţiune poate fi tratată doar cu ajutorul unui tratament recomandat de medic,deoarece poate dezvolta orice altă boală cronică,care poate pune viaţa în pericol.

Simptomele insomniei includ oboseală pe parcursul zilei şi iritabilitate. De asemenea,poate crea dificultate în concentrare,pentru că atunci când o persoană nu se odihneşte,procesele cognitiveîncetează să mai funcţioneze.

Alte simptome sunt:

-incapacitatea de rezolvare a problemelor;

-lipsa de atenţie;

-lipsa de reţinere a informaţiilor.

În plus,poate duce la dezvoltarea de boli precum hipertensiune arterială şi diabet. Este afectat,în special,sistemul cardiovascular. Tot mai multe studii au arătat că insomnia este una dintre cauzele care duc la moartea persoanelor tinere.

Totodată,insomnia grăbeşte procesul de îmbătrânire a pielii,duce la apariţia cearcănelor,liniilor fine şi a ridurilor. Iar cortizolul,hormonul stresului este eliberat în corp în cantitate mare atunci când o persoană suferă de insomnie. Totodată,acest hormon descompune colagenul care menţine pielea fermă şi elastică.

De asemenea,insomnia duce la creşterea în greutate,pentru că este stimulată pofta de mâncarea,în special,pofta pentru alimente bogate în carbohidraţi şi grăsimi.

Credit foto:http://www.boldsky.com