La Paris, tunelurile subterane au fost create la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Înfiinţarea Catacombelor este asociată cu o realitate din trecut a acestui oraş legată de îngroparea cavadrelor. Astfel, după ce a fost folosit aproape zece secole, Cimitirul Inocenţilor a devenit un focar de infecţie pentru toţi locuitorii din apropiere. După mai multe sesizări şi reclamaţii, Consiliul de Stat a stabilit, în anul 1785, închiderea şi evacuarea acestui loc.

În acest context, osemintele a milioane de locuitori din Paris au fost aduse aici în perioada 1786 - 1788, dar până în 1814. Se estimează că în aceste Catacombe se află rămăşiţele a peste şase milioane de parizieni.

„Opreşte-te! Aici este imperiul morţii!”

Încă din momentul în care au fost create, Catacombele au atras curiozitatea oamenilor. În ciuda avertismentului de la intrare, „Opreşte-te! Aici este imperiul morţii”, numeroşi curioşi vin să viziteze osuarul.

Accesul se face prin intermediul unui puţ cu scări şi este nevoie de parcurgerea unui traseul de 20 de metri, care îi obişnuiesc pe cei care ajung aici cu întunericul şi temperatura de aproximativ 10 grade Celsius. O galerie conduce la un nivel inferior, unde accesul a fost interzis din 1995 până în 2006, când au fost efectuate lucrări de renovare. Galeriile sunt structurate pe trei nivele şi se întind pe o suprafaţă de aproape 300 de kilometri, dar numai o mică parte, de aproximativ 1,5 km, poate fi vizitată.