Ce alimente să consumi şi ce să eviţi dacă te confrunţi cu zona zoster

1 springfarma clickpentrufemei jpg jpeg

Zona zoster, numită uneori şi herpes zoster, este o afecţiune prin care se reactivează virusul varicelei. Potrivit datelor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, peste 90% dintre persoanele născute înainte de 1980 au avut varicelă în copilărie, însă, dintre acestea, doar 30% dezvoltă boala.

Dieta este foarte importantă în ţinerea sub control a  zonei zoster. De aceea, este important să fii atent la ceea ce consumi şi să optezi pentru anumite alimente benefice în caz de zona zoster. Mai jos poţi vedea ce alimente sunt indicate, ce să eviţi şi câteva obiceiuri benefice dacă suferi de zona zoster.

Ce alimente sunt recomandate

Dacă ai zona zoster, este important să consumi alimente bogate în vitamine şi minerale, în special zinc, vitamina C, vitamina A, vitamina E şi vitamina B12, care îţi susţin funcţionarea normală a sistemului imunitar. Mai jos sunt principalele alimente recomandate în zona zoster:

  • Sucul de ţelină – inhibă dezvoltarea virusului care duce la apariţia zonei zoster, precum şi a altor patogeni. Substanţele active din ţelină se ataşează de neurotoxine şi stimulează eliberarea lor. Forma unică de vitamina C din sucul de ţelină menţine funcţiile sistemului imunitar pentru a putea distruge virusul varicelei.
  • Afinele sălbatice – ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central şi elimină neurotoxinele implicate în apariţia zonei zoster din ficat. De asemenea, pot ajuta la eliminarea unor metale grele din creier şi din ficat.
  • Papaya – conţine aminoacizi, enzime şi fitochimicale care contribuie la îndepărtarea virusurilor. De asemenea, conţinutul bogat de vitamina C are efect antiviral şi ajută la refacerea ficatului după ce a „găzduit” virusul zonei zoster. Totodată, papaya ajută la refacerea sistemului nervos central după efectele neurotoxinelor. Pentru efecte maxime, este indicat să alegi papaya de dimensiuni medii spre mari.
  • Mărul – ţine la distanţă virusurile de intestine şi de ficat. De asemenea, pectina din măr străbate tractul digestiv şi curăţă corpul de virusuri şi alţi microbi precum bacterii, mucegaiuri şi ciuperci. Pentru a beneficia de nutrienţi, alege mere care au coaja roşie.
  • Para – revitalizează ficatul şi îl curăţă de virusul specific zonei zoster. Mai mult, perele ajută la refacerea membranei intestinale care a devenit slăbită în urma expunerii la virusul varicelei. Este important de ştiut că virusul varicelei se hrăneşte din lapte, brânză, unt şi ouă, iar apoi elimină toxine în intestin.
  • Banana – are proprietăţi antivirale şi antiinflamatoare. Conţine aminoacizi şi potasiu care ajută la refacerea organismului după colită, un efect secundar al virusului zonei zoster.
  • Cartofii dulci – stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului, inclusiv resturile virusului varicelei care se acumulează ani la rând în această zonă. De asemenea, ajută la refacerea unor zone din sistemul nervos afectat de neurotoxinele produse de virusul varicelei.
  • Spanacul – contribuie la îndepărtarea resturilor acumulate în ficat. Pentru a te bucura de beneficii, este indicat să îl consumi în stare naturală.
  • Salata verde – are efect antiviral şi curăţă resturile virusului zonei zoster din ficat şi sistemul limfatic. În plus, conţine compuşi care relaxează nervii şi corpul, un aspect util dacă suferi de zona zoster.
  • Carbohidraţii complecşi – ajută la reducerea inflamaţiei şi susţine sănătatea sistemului imunitar. Pe lista acestora se află pâinea din cereale integrale, orezul brun, quinoa, ovăzul integral, orzul, pastele şi cuşcuşul din cereale integrale.

Ce alimente să eviţi

Ca regulă generală, este recomandat să eviţi alimentele care dăunează sistemului imunitar. Acestea includ:

  • Produsele cu un indice glicemic ridicat – acestea cresc rapid nivelul glicemiei şi cresc riscul de inflamaţii. În această categorie intră bomboanele, prăjiturile şi torturile, produsele dulci coapte, băuturile dulci, cerealele cu zahăr adăugat, îngheţata, pâinea albă, orezul alb.
  • Alimentele ultraprocesate – conţin cantităţi ridicate de sare, zahăr şi grăsimi saturate. Produse precum cipsurile, sucurile, băuturile energizante, prăjiturile, biscuiţii şi alimentele prăjite în ulei sunt de evitat.
  • Alcoolul – afectează sănătatea în general şi îşi pune amprenta asupra sistemului imunitar. Majoritatea medicamentelor pentru zona zoster nu sunt afectate de consumul de alcool, însă este indicat să faci tot posibilul pentru a nu-l combina cu medicamente.

Alte remedii simple pentru zona zoster

Mai jos sunt alte recomandări pentru a ţine sub control zona zoster:

  • Fă băi calde – igiena zilnică este esenţială pentru a reduce riscul ca infecţia cu zona zoster să se răspândească. Fă o baie călduţă sau un duş răcoros pentru a calma pielea iritată. Apa calmează durerea şi reduce din mâncărime. Evită să foloseşti acelaşi prosop cu alte persoane, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.
  • Aplică o compresă cu apă rece – aplică de 2-3 ori pe zi pentru a calma simptomele. Evită, totuşi, să aplici compresă cu gheaţă deoarece poate creşte sensibilitatea pielii şi agravează durerea resimţită.
  • Aplică o pastă din mălai şi bicarbonat de sodiu – aceasta ajută la calmarea mâncărimii specifice zonei zoster. Pune două părţi de mălai la o parte de bicarbonat de sodiu şi o lingură de apă. Aplică amestecul pe zona cu probleme şi lasă să acţioneze 15 minute. Mai aplică de 2-3 ori pe zi dacă este necesar.
  • Dă-te cu o cremă calmantă – aceasta nu grăbeşte vindecarea, însă calmează din durere şi mâncărime. Evită loţiunile parfumate deoarece pot irita şi mai mult pielea. Totuşi, evită să aplici zilnic, deoarece crema poate împiedica zona zoster să se usuce şi astfel prelungeşte procesul de vindecare.

Zona zoster este o problemă de sănătate care apare şi dispare. Schimbarea dietei şi consumul unor alimente bogate în zinc, vitamina A, C şi B12 ajută la menţinerea imunităţii. Mai mult, băile călduţe, compresele reci şi cremele calmante pot ameliora simptomele.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg