Lichidele sunt importante pentru echilibrarea electroliţilor, pentru a-ţi ajuta articulaţiile şi musculatura să funcţioneze optim, pentru a-ţi menţine un nivel ridicat de energie şi pentru alungarea senzaţiei de sete care apare în mod natural în timp ce transpiri. Experţii atenţionează că există o anumită băutură care te poate pune în pericol atunci când te antrenezi şi este folosită chiar şi de mulţi sportivi pentru a-şi menţine energia. Studiile au arătat că aceia care o consumă au un risc crescut de a face cheaguri de sânge, cu atât mai mult când este asociat cu exerciţii fizice intense. Descoperă ce băutură poate provoca nişte complicaţii grave şi dacă ai motive să-ţi faci griji dacă ai obiceiul de a o bea înainte de a face mişcare!

Consumul de băuturi cu cafeină creşte riscul de formare a unor cheaguri de sânge

Cele mai multe persoane care fac sport în mod susţinut doresc să-şi îmbunătăţească performanţa şi se bazează pe cofeină pentru avea mai multă energie înainte sau la mijlocul antrenamentului. Cu toate acestea, experţii au descoperit că ar putea exista un efect secundar serios. Într-un studiu recent publicat în revista „Medicine and Science in Sports and Exercise”, cercetătorii au semnalat că aceia care beau cafea sau altă băutură care conţine cofeină creşte coagularea sângelui în timpul exerciţiilor fizice intense. De aceea, se expun la un risc mai mare de a face cheaguri de sânge.

Echipa de cercetare a realizat 2 sesiuni de antrenament la care au participat 48 de bărbaţi tineri şi un indice de masă corporală normal. Participanţii la studiu au primit mai întâi un placebo, apoi o cafea sau un energizant cu cofeină înainte de a finaliza un antrenament intens efectuat pe o bicicletă fixă. În urma analizelor de sânge efectuate la final, cercetătorii au observat că, după consumul de cofeină, nivelurile de coagulare au fost semnificativ mai mari, punând participanţii la un risc crescut de afecţiuni precum atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză venoasă sau embolie pulmonară.

Unele persoane au un risc mai mare de îmbolnăvire