Pisicile transmit toxoplasmoză

Boala pe care o poţi lua de la pisici se numeşte toxoplasmoză şi este cauzată de un parazit (Toxoplasma gondii). Acesta este eliminat prin fecale şi,de obicei,infecţia nu dă simptome la persoanele sănătoase.

Apar probleme când se infectează o persoană cu un sistem imunitar scăzut sau o femeie însărcinată,care poate suferi un avort spontan sau poate transmite infecţia fătului,provocându-i malformaţii.

Prevenire

Spală-te pe mâini cu apă şi săpun după ce ai schimbat nisipul pisicii. Schimbă-i zilnic nisipul şi poartă o mască atunci când faci acest lucru. Fereşte-te de zgârieturile şi de muşcăturile ei. Nu o lăsa în pat sau pe masă.

Rozătoarele infectează cu salmonella

Hamsterii,porcuşorii de Guineea,broaştele ţestoase şi reptilele sunt purtătoare de salmonella,bacterie care cauzează probleme intestinale (diaree,vomă,dureri abdominale),putând fi fatală copiilor mici. Ca şi-n cazul pisicilor şi al câinilor,bacteria se elimină prin fecale.

Prevenire

Spală-te bine pe mâini cu apă şi cu săpun după ce ai pus mâna pe animal. Nu mânca în timp ce te joci cu animalul. Nu ţine animalele în zona în care găteşti sau mănânci. Evită să apropii animalul de zona gurii.

Câinii pot da leptospiroză

Puii de căţel pot elimina în fecale bacteria numită Campylobacter,care poate cauza diaree la oameni.

În urina câinilor se elimină bacteria numită Leptospira,care provoacă animalului de companie o stare de letargie şi o slăbire a organismului. La om,boala începe brusc,cu febră ridicată,dureri de cap,vomă,ameţeli,icter. Se tratează cu antibiotice,sub supraveghere medicală.

Prevenire

Spală-te pe mâini după ce te-ai jucat cu câinele. Du-l la veterinar dacă observi simptome de boală. Evită contactul cu fecalele căţelului. Poartă mănuşi când cureţi în urma lui.