Ce boli poţi trata cu sfecla roşie

1 65703 original jpg jpeg

Folosită ca leac în numeroase afecţiuni încă din Antichitate, sfecla roşie s-a dovedit a fi un tratament eficient în caz de anemie, boli de inimă, diabet, gastrite şi nu numai. Conţinutul său este bogat în substanţe nutritive şi antioxidanţi, cum e betacianina, un anticancerigen puternic.

O poţi consuma crudă,în salate,sau sub formă de suc proaspăt,dacă vrei să beneficiezi la maximum de proprietăţile ei deosebite.

Unui organism slăbit de anemie îi redă puterile,protejează inima,curăţă ficatul de toxine,stimulează activitatea creierului,domoleşte tensiunea arterială,micşorează nivelul colesterolului „rău“ şi creşte rezistenţa organismului în timpul tratamentelor dificile,precum chimioterapia.

Menţine sănătatea inimii

Sfecla roşie ţine inima sănătoasă şi reduce tensiunea arterială. Un studiu britanic demonstra în 2010,că un pahar de 250 ml de suc proaspăt de sfeclă roşie scade tensiunea.

Experţii în domeniu cred că,dacă am consuma frecvent sfeclă roşie,numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare s-ar reduce cu până la 10%.

Creşte rezistenţa fizică

Sucul proaspăt de sfeclă,consumat înainte de efort fizic solicitant,te ajută să rezişti mai bine şi să dai mai mult randament în timpul activităţii.

O ceşcuţă de suc de sfeclă,zilnic,este de ajutor persoanelor care lucrează afară,cum sunt constructorii,ori înăuntru,asemenea lucrătorilor din magazinele mari,şi stau mult în picioare.

Combate anemia

Lipsa de energie provocată de anemie,poate fi evitată dacă introduci în meniul tău zilnic sfeclă roşie. Mănânc-o crudă,în salată,sau sub formă de suc şi bucură-te de beneficiile aduse corpului de această legumă frumos colorată.

Conţine mult fier,magneziu şi vitamina B6 şi de aceea este recomandată în toate tipurile de anemie,pentru că poate stimula procesul de formare a globulelor roşii.

Înainte de operaţii grele şi după,bea 200 – 400 de ml de suc de sfeclă zilnic. Poţi face cure de câte o lună,în care trebuie să mănânci câte 150 grame de sfeclă roşie crudă,o dată la două-trei zile.

Previne gastrita hiperacidă

Ai probleme cu stomacul? Poţi evita apariţia gastritei hiperacide tot cu suc de sfeclă roşie. Acesta calmează durerile provocate de aciditatea mare din stomac.

Amestecă 100 ml de zeamă de sfeclă,100 ml de suc de cartof crud şi 500 de ml de morcov. Împreună,legumele au un gust plăcut şi proprietăţi deosebite pentru sănătate.

Ajută la eliminarea calculilor

Afecţiunile rinichilor,cum ar fi infecţiile şi calculii renali,se pot trata cu suc de sfeclă şi morcovi. Din 100 ml de suc de sfeclă şi 400 ml de morcovi faci un amestec dulce şi delicios,cu puternic efect diuretic,adică ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi relaxează muşchii.

Inhibă evoluţia hepatitelor

Sfecla roşie este recomandată şi în tratamentul bolilor de ficat. Sucul ei protejează celule hepatice,le regenerează şi le ajută să funcţioneze la capacitate maximă. Mai mult,previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

După ce mănânci mai consistent,ca să eviţi indigestiile şi alte probleme digestive,„spală“ cu suc din sfeclă grăsimile greu digerabile,care pot duce la balonare şi constipaţie.

Info

Sfecla roşie conţine mult zahăr (fructoză),dar are un indice glicemic redus.