Indiferent de zona corpului scanată, ecografia oferă informaţii de mare precizie şi are ca scop detectarea unor eventuale afecţiuni. În cazul investigaţiei, specialistul utilizează un dispozitiv portabil, care atunci când intră în contact cu pielea, produce unde ultrasonore cu frecvenţă înaltă. Cu imaginile ecografice obţinute, medicul stabileşte un diagnostic rapid, deoarece ecograful transmite în timp real informaţia, cu ajutorul ultrasunetelor, prin diverse tipuri de ţesut. Bine de ştiut! Tehnica este neinvazivă şi poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Ecografia utilizează undele sonore de înaltă frecvenţă pentru a colecta imagini şi filmuleţe din interiorul corpului. Datele pot arăta structura şi mişcarea organelor interne, precum şi fluxul sangvin.

De câte tipuri sunt şi ce caracteristici au

Medicul specialist de medicină internă şi ecografie generală Oana Rusu precizează că ecografia este de mai multe tipuri, în functie de organele examinate la nivelul corpului uman, precum şi de frecvenţa ultrasunetelor folosită în examinare (se utilizează transductori sau sonde de examinare diferiţi). Astfel, cele mai frecvente tipuri de examinare ecografică sunt:

1. ecografia sau ultrasonografia abdominală, care poate fi generală sau poate fi împărţită în ecografia etajului abdominal superior şi cea a etajului abdominal inferior sau a pelvisului. Se examinează organele parenchimatoase, cavitare, existente în această zonă a organismului (de exemplu, vizualizarea pancreasului, ficatului, vezicii biliare, rinichilor, splinei, vezicii urinare, organelor interne reproducătoare), precum şi morfologia vaselor de sânge existente în aceste zone, a căilor biliare intra şi extrahepatice.

Trebuie ştiut că ecografia abdominală pediatrică poate oferi informaţii suplimentare, şi anume despre morfologia tubului digestiv (anse intestinale, colon, apendice etc.), la adult, acest lucru nu se efectuează cu uşurinţă.

2. ecografia sau ultrasonografia tiroidiană studiază glanda tiroidă cu toate componentele ei.

3. ecografia cardiacă studiază morfologia cordului (pereţi, cavităţi, valve), a vaselor principale (de exemplu, aorta, artera pulmonară), precum şi cinetica inimii, aceasta fiind de o valoare deosebită în investigarea patologiei cardiace. În acest capitol se poate discuta şi despre ecografia transesofagiană, un tip special de ultrasonografie, care utilizează un transductor special, în asociere cu metoda endoscopică (traseu de intrare esofagian), valoros în diagnosticul diverselor patologii cardiace (tromboze intracavitare).

4. ecografia sau ultrasonografia mamară studiază morfologia sânilor, a ţesutului mamar, fiind o metodă foarte valoroasă atât de screening, cât şi de diagnostic în patologia sânilor (în special, detectarea unor tipuri de cancere mamare).

5. ecografia sau ultrasonografia de părţi moi studiază structuri situate superficial, în diferite zone ale organismului (ganglioni situaţi superficial, nervi, diferite structuri nodulare sau tumorale, structuri musculare).

6. ecografia sau ultrasonografia articulară studiaza structurile articulare, precum şi patologiile acestora, fiind folosită în reumatologie, ortopedie.

7. ecografia sau ultrasonografia Doppler reprezintă o altă investigaţie frecvent folosită, care studiază vasele de sânge, atât vene, cât şi artere din diferite zone ale organismului. Se observă atât morfologia, dar se măsoară şi viteza de curgere a sângelui (se folosesc diferiţi coeficienţi de viteză, rezistivitate). Se discută despre ecografia Doppler arterială (Doppler de carotide, Doppler de artere cerebrale, Doppler de artere femurale – folosite frecvent în cardiologie, neurologie, medicină vasculară) şi ecografie Doppler venoasă (studiază venele şi patologia acestora, cea mai frecventă fiind ultrasonografia Doppler de vene a membrului inferior, atât de utilă în diagnosticul bolii varicoase şi a complicaţiilor asociate).

8. ecografiile pediatrice includ, pe lângă tipul de ecografii amintit anterior, şi alte examinări mai speciale, cum ar fi: ecografia de şold a nou-născutului, ecografia transfontanelară a acestui.

9. ecografiile sau ultrasonografiile ginecologice reprezintă un alt segment imagistic important. Astfel, discutăm despre ecografii ginecologice transabdominale, examinări ginecologice transvaginale (cu introducerea unui transductor special în vagin – oferă informaţii precise şi de o acurateţe mare). De asemenea, un capitol important îl reprezintă ultrasonografiile de sarcină (de urmărire a evoluţiei dezvoltării embrionului uman, respectiv a fătului).

„Mai putem discuta, în final, şi despre o clasificare a ecografiilor care studiază în detaliu un anumit organ sau aparat/sistem din organismul uman, de exemplu: ecografii urologice, nefrologice (studiază aparatul urinar, prostata), ecografii endocrinologice (studiază diferite glande endocrine)‟, explică medicul specialist Oana Rusu, de la Rodoctor Medical Center, Bucureşti.

Ecografia mamară sau mamografia?