Ce este anxietatea şi care sunt cauzele ei?

1 anxietate jpg jpeg

Eşti o persoană nesigură, agitată sau, poate, neliniştită când, de exemplu, trebuie să vorbeşti în faţa unui public sau mergi la un interviu de angajare? Inima-ţi bate ca şi cum ar vrea să-ţi sară din piept, iar respiraţia-ţi este foarte accelerată? Ei bine, aceste reacţii puţin exagerate şi persistente de frică pot fi manifestări ale anxietăţii.

Anxietatea socială se manifestă printr-o frică accentuată, dar şi prin griji excesive, nefondate şi necontrolate. Această teamă exagerată de a interacţiona cu grupuri de persoane şi de a nu fi criticat şi judecat când eşti în public, poate provoca stări de rău, atât la nivel psihic, cât şi fizic. Anxietatea socială se diferenţiază de frică prin caracterul iraţional – o ameninţare nejustificată, ci doar anticipată. Debutează, de cele mai multe ori, în copilărie sau în adolescenţă.

Citeşte şi: 3 diferenţe majore între stres şi anxietate

Persoanele care suferă de anxietate socială nu sunt, neapărat timide, dar tind să se concentreze pe fiecare greşeală pe care o fac în public. Uneori, anxietatea socială poate implica teama de a vorbi la telefon în prezenţa altor persoane, de a folosi o toaletă publică sau chiar de a merge singur într-un spaţiu public.

Cauzele anxietăţii sociale

Din punct de vedere genetic, această stare accentuată de nelinişte poate fi moştenită. Potrivit specialiştilor, însă, fobia socială  provine, de obicei, dintr-o traumă ascunsă, poate chiar inconştientă, din copilărie. Astfel, unele emoţii puternice trăite la o vârstă fragedă sau lipsa ataşamentului din partea părinţilor, pot duce, mai târziu, la dezvoltarea anxietăţii. Datorită schimbărilor prin care trec, adolescenţii sunt mai predispuşi la dezvoltarea unei astfel de fobii.

Citeşte şi: Anxietatea, simptom precoce a bolii Alzheimer

Tratamentul împotriva anxietăţii

Chiar dacă pare, uneori, o afecţiune fără remediu, anxietatea socială poate fi depăşită cu ajutorul unui medic specialist şi a şedinţelor de psihoterapie. În unele cazuri, însă, poate fi recomandat un tratament cu medicamente, dar numai la indicaţia specialistului. De asemenea, simptomele fizice ale anxietăţii pot fi ţinute în frâu prin controlarea respiraţiei – trebuie doar să respiri profund şi rar. Şi practicarea unor tehnici de relaxare precum yoga sau meditaţia, te pot ajuta să scapi de anxietate.

Sursă imagine: hwww.onmeda.fr



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg