Experienţa multor emoţii - cum ar fi uimirea, mulţumirea, bucuria şi recunoştinţa, precum şi furie, tristeţe, jenă, frică, vinovăţie, ruşine şi anxietate - toate acestea îţi sunt benefice laolaltă, scrie Inc.com

“Emodiversitatea poate preveni emoţiile specifice - în special cele dăunătoare, cum ar fi stresul, furia sau tristeţea - să domine ecosistemul emoţional. De exemplu, experienţa tristeţii prelungite ar putea duce la depresie, dar experienţa comună a tristeţii şi furiei - deşi neplăcute - ar putea împiedica indivizii să se retragă complet din mediul lor. Aceeaşi analogie a biodiversităţii ar putea fi aplicată emoţiilor pozitive”, au explicat cercetătorii. 

Dacă rareori simţi emoţii negative - mai ales dacă eviţi situaţiile care pot duce la trăirea emoţiilor negative -, atunci când vei avea o zi proastă, te poţi simţi copleşit. 

Îţi este frică de asumarea unor riscuri? Acea anxietate este bună pentru tine. Îţi este ruşine pentru că ai eşuat la ceva? Această jenă este bună pentru tine. O situaţie te-a înfuriat? Furia (care nu atentează la viaţa celorlalţi) este bună pentru tine, mai ales că îţi permite să vulnerabil. Este în regulă. 

“Oamenii care-şi permit să se întâlnească cu o gamă variată de trăiri emoţionale şi care nu fac prea multe mofturi, adică au învăţat să le accepte atât pe cele care induc confortul, cât şi pe cele care induc un oarecare disconfort, sunt mai bine adaptaţi la diferitele medii de viaţă şi prin urmare rămân mai sănătoşi”, este de părere cunoscutul psiholog român Gaspar Gyorgy

“Şi poate chiar am putea formula scenariul pentru un nou mesaj de interes public, care să sune în felul următor: <<Pentru o viaţă sănătoasă, identificaţi, etichetaţi şi acceptaţi, zi de zi, cel puţin zece dintre emoţiile pe care le trăiţi>>”, a mai precizat specialistul. 

Nu vei experimenta nicicând emodiversitatea dacă nu-i vei da voie să o simţi/să o trăieşti.  Aminteşte-ţi că nimic din ceea ce vine din exterior nu poţi controla, dar poţi controla întotdeauna felul în care poţi răspunde în faţa întâmplărilor. 

FOTO Shutterstock.com