Ce este mic, înfricoşător la chip, dar blând în realitate

5 ectophylla alba poze jpg jpeg

Liliacul de Honduras (Ectophylla alba) trăieşte în pădurile tropicale, ghemuidu-se sub frunzele unei plante cu frunze mari, numită heliconia. Este alb ca un bulgăre de zăpadă, pufos ca o păpădie şi blând ca un şoricel, dar aspectul care aduce puţin cu un porcuşor cu urechi ascuţite l-a făcut personaj de speriat în zi de Halloween.

Ectophylla alba se hrăneşte cu fructe şi seminţe de smochine, iar ziua stă în adăposturile din frunze pe care şi le construieşte. Animăluţul roade marginile nervurii principale ale plantei astfel încât laturile se lasă în jos şi formează un cort care îl protejează de ploaie, de soare şi de eventualii prădători. Din acest motiv sunt şi foarte greu de observat.

Prima descoperire a speciei datează din anul 1892, iar următoarea observare, înregistrată ofiacial, a fost la 65 de ani distanţă.

Mai citeşte şi: Albinoşii din sălbăticie

Liliecii albi de Honduras nu măsoară mai mult de 5 cm şi au o greutate de maximum 10 grame. Cuibăresc în grupuri de  până la 10 indivizi . De obicei un mascul stă împreună cu mai multe femele, sub o frunză, la 2 metri distanţă de sol.

        View this post on Instagram                   Honduran Beyaz Yarasası (Ectophylla alba), Kosta Rika yağmur ormanlarında yaşayan bir yarasa türü. Neden yaprakta yaşıyorlar diye soruyor olursanız bu yarasa türünün bir diğer ismini sizlerle paylaşalım: Karayip Beyaz Çadır-Kuran Yarasası. #yarasa #memeli #beyaz #yağmurormanları #ectophyllaalba A post shared by Biyolojizm (@biyolojizm) on Apr 24, 2019 at 3:25am PDT

Honduran Beyaz Yarasası (Ectophylla alba), Kosta Rika yağmur ormanlarında yaşayan bir yarasa türü. Neden yaprakta yaşıyorlar diye soruyor olursanız bu yarasa türünün bir diğer ismini sizlerle paylaşalım: Karayip Beyaz Çadır-Kuran Yarasası. #yarasa #memeli #beyaz #yağmurormanları #ectophyllaalba

A post shared by Biyolojizm (@biyolojizm) on

Poate fi întâlnit în pădurile tropicale din Costa Rica, Honduras, Nicaragua şi Panama. Este o specie vulnerabilă, fiind aproape pe cale de dispariţie. Habitatul său se restrânge de la an la an, din cauza extinderii terenurilor agricole.

Mai citeşte şi: Faceţi cunoştinţă cu harpia! Nu este o creatură mitologică, ci o pasăre-gigant!

Sursa foto: Instagram