Balik ekmek este unul dintre cele mai bune preparate de street food din întreaga lume. În traducere, balik ekmek înseamnă peşte-pâine şi este exact aşa cum îi spune numele: o bucată generoasă de franzelă albă şi pufoasă (celebta pâine turcească foarte populară imediat dpă Revoluţie), care adăposteşte în interior un file de macrou fript pe plită. Câteva legume vor completa sandvişul: salată verde şi ceapă, precum şi mult suc de lâmâie. Se serveşte repede şi fierbinte, la fel ca micii din Obor.

Balik ekmek poate fi mâncat în multe locuri din oraş, dar în portul Eminonu există foarte multe restaurante şi terase care servesc numai acest preparat. Mereu pline cu loclnici şi turişti, aceste locante vând sute sau chiar mii de astfel de sendvişuri pe zi, în funcţie de ziua săptămânii şi perioada anului. 

Încă din anii ʼ60, pescarii care-şi ancorau bărcile în Cornul de Aur preparau pe loc captura zilei şi o vindeau direct clienţilor. Adică peşte şi pâine, învelite într-o bucată de ziar. În prezent, din cauza pescuitului excesiv şi a poluării, macroul a devenit o specie pe cale de dispariţie în apele Istanbulului, astfel că peştele este importat.

Astăzi, peştele e importat din Norvegia, după cm mărturisesc chiar angajaţii localurilor din port. Acest lucru le permite restaurantelor să vândă sandvişurile la un preţ rezonabil: 20 de lire turceşti (aproximativ 10 lei).

Iată cum poţi prepara acest delicios sandviş la tine acasă