Ce este Tulburarea de Stres Post-Traumatic şi cum scapi de ea?

1 72801 original jpg jpeg

Stresul post-traumatic este o tulburare care se dezvoltă după ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind unul periculos, şocant sau înfricoşător, precum un accident grav de maşină, rănirea sau moartea unei persoane drage etc.

În opinia specialiştilor,atunci când experimentăm un asemenea eveniment,trauma este resimţită atât la nivel psihologic,cât şi fiziologic. Organismul nostru declanşează instantaneu un mecanism de “luptă sau fugi”,iar acesta este apoi retrăit la aceeaşi intensitate sau una asemănătoare,chiar şi ani de zile după incident. Datorită acestui mecanism de auto-protecţie,multe persoane reuşesc să îşi revină în mod natural după acel eveniment traumatizant. În cazul în care şocul este mult prea mare,iar persoanele în cauză resimt stresul şi sunt în continuare speriaţi chiar dacă pericolul a trecut,atunci suferă de stres post-traumatic. La ora actuală,singura metodă creată special pentru tratarea stresului post-traumatic este Tehnica Rewind,care se foloseşte de puterea minţii pacientului pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres şi pentru a-l descărca de emoţia negativă.

 Două moduri de răspuns la stres

“Sistemul nervos cunoaşte două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând,prin mobilizare,atunci când inima începe să bată tare,tensiunea arterială creşte,muşchii se contractă,creşte rezistenţa şi viteza de reacţie. În acest caz,odată ce pericolul a trecut,sistemul nervos calmează corpul,scade frecvenţa cardiacă şi se revine la echilibru. În al doilea rând,există imobilizarea. Aceasta se produce atunci când persoana se confruntă cu o cantitate copleşitoare de stres şi,deşi reacţia iniţială de mobilizare trece,acesta rămâne “blocat”. (...)"