Ce faci să scapi de herpes şi de ce a apărut

1 herpes bucal jpg jpeg

După o perioadă încărcată, sistemul imunitar poate fi slăbit şi mai uşor de atacat de virusuri, cum este cel care declanşează herpesul. Ce faci să scapi de herpes, dacă te-ai infectat?

Soluţiile pentru această problemă sunt strâns legate de cauzele care au dus la diminuarea rezistenţei imunităţii. Stresul pare să fie unul dintre cei mai puternici factori care slăbesc imunitatea. Pe ade altă parte, afecţiunea contagioasă nu este vindecabilă şi poate reapărea în crize.

Simtomele care indică apariţia herpesului

În primul rând, la herpesul bucal se înroşeşte zona unde urmează să iasă herpesul. În acel loc se simt înţepături, mâncărimi şi senzaţia de arsură. La scurt timp, apar pustule de mici dimensiuni, umplute cu lichid gălbui, încadrate de cerculeţe roşii. Buzele, limba, dar şi gingiile pot fi afectate de herpesul bucal.

La nivel genital, herpesul se manifestă cu febră, ganglioni limfatici dureroşi în zona genitală şi cu pustule chiar şi în vagin.

Herpesul poate apărea şi la ochi. Printre simptome se numără iritaţie şi înroşire a ochilor, lăcrimare şi formarea unei cruste cu tentă gălbuie.

Stresul şi ciclul menstrual pot fi cauze

Cele două virusuri care produc boala herpetică sunt HSV1, herpes simplex I sau herpesul buzelor, şi HSV2, herpesul genital. Ambele pot fi transmise prin contact, schimb de salivă în timpul sărutului sau prin sex.

Problema este că, odată ce a intrat în corp, virusul s-a instalat definitiv şi se manifestă periodic prin crize declanşate de oboseală, febră, ciclu menstrual, stres, consum de alcool, expunere la soare. Dacă nu eşti la prima apariţie a herpesului, s-ar putea să-ţi fi dat seama din ce cauze s-a declanşat la tine. Cauzele diferă de la organism la organism.

Măsuri eficiente care pot stopa acţiunea virusului

Nu există tratament care să-l scoată definitiv din corp, dar s-au descoperit soluţii care blochează acţiunea virusului, cum sunt antioxidanţii şi imunostimulatoarele. În multe cazuri, herpesul apare în urma unui deficit de nutrimenţi, aşa că în perioada cu probleme, medicul îţi poate recomanda o tabletă cu multivitamine şi minerale zilnic, pentru refacerea echilibrului nutriţional.

Ia vitamina C şi flavonoide, aceştia sunt antioxidanţi care grăbesc vindecarea şi stimulează celulele antivirale ale sistemului imunitar.

Nu atinge băşicuţele cand herpesul este în plină desfăşurare! Rişti să răspândeşti virusul. Evită, de asemenea, să foloseşti în comun prosoape, bic-uri, pahare sau periuţe de dinţi.

Abţine-te de la ciocolată, nuci, alune, migdale şi, dacă poţi, nu mai mânca o perioadă carne grasă, mezeluri, mâncăruri cu sos, prăjeli şi lactate. Toate creează un mediu potrivit pentru dezvoltarea virusului.

@shutterstock