Ce înseamnă iluminatul adecvat pentru sănătate?

1 84827 original jpg jpeg

În prezent oamenii petrec foarte mult timp în interiorul clădirilor şi de aceea sunt dependenţi de sistemele de iluminare artificială, de aer condiţionat şi sistemele de încălzire. Lumina bună este esenţială pentru optimizarea performanţei vizuale. Iluminatul bun are un impact asupra vederii dar şi asupra confortului oamenilor. Specialiştii spun despre iluminatul artificial că trebuie să fie de calitate, să nu aibă acel efect de strălucire care este obositor pentru ochi şi ce poate fi un factor de orbire. De obicei ochiul uman care se obişnuieşte cu un nivel ridicat de strălucire a luminii va avea probleme în perceperea detaliilor într-o cameră mai întunecată. 

Lumina prea intensă poate afecta vederea, aşa se întâmplă în cazul luminii naturale, când soarele este prea puternic. Atunci când apare un disconfort trebuie să se ia măsuri pentru eliminarea acestuia pentru că altfel ochiul poate fi stresat. Principalele consecinţe ale disconfortului creat de lumina intensă sunt durerile de cap şi oboseala. În cazul luminii naturale puternice a soarelui care pătrunde prin fereastră în casă, aceasta se poate reduce prin folosirea jaluzelelor.

Ce înseamnă iluminatul adecvat pentru sănătate?

În general vorbind, percepţia spaţiului este legată direct de modul cum lumina se integrează în acel spaţiu. Lumina interacţionează cu noi, ne determină modul cum vedem sau percepem anumite elemente din jur. Lumina poate afecta percepţia culorilor lucrurilor din spaţiul de locuit.

Culoarea într-o încăpere are rol important în crearea ambianţei, în consolidarea stilului de design ales. În general culorile sunt asociate cu o atmosferă prietenoasă. Albastrul, verdele şi galbenul sunt culori care au o influenţă calmantă asupra oamenilor. Albastrul este o culoare preferată de foarte mulţi oameni din întreaga lume. Este folosit frecvent de specialiştii în design interior pentru a crea o stare de bună dispoziţie. Şi totuşi niciodată nu trebuie utilizată prea mult o anumită culoare. De exemplu prea mult alb şi albastru poate avea un efect deprimant din cauza monotoniei.

Culorile mai calde – ca de exemplu nuanţele de roz, corai, piersică – sunt folosite în mod frecvent pentru camerele copiilor. Sunt populare şi culorile neutre, precum nuanţele de gri sau bej, deoarece au un efect liniştitor.

Lumina din cameră nu trebuie să afecteze negativ capacitatea de a vedea. Trebuie să fie adecvată, să ne facă să ne simţim confortabil, să ne orientăm cu uşurinţă în orice moment prin acel spaţiu. Dacă nu este corespunzătoare ne influenţează performanţa câmpului vizual şi de aceea simţim o stare de oboseală generală. În plus lumina neadecvată ne afectează sănătatea şi bunăstarea personală. În majoritatea cazurilor datorită luminii necorespunzătoare apar simptome de oboseală oculară, senzaţie de iritarea ochilor, durere de cap sau cefalee.

Lumina zilei şi iluminatul artificial prin corpuri de iluminat de calitate pot avea un efect pozitiv asupra experienţelor sau asupra dispoziţiilor vizuale. Specialiştii în design care se ocupă de analiza dispozitivelor de iluminat ţin cont de foarte multe aspecte în alegerea acestora. Ei urmăresc folosirea unor corpuri de iluminat adecvate care să ofere suficientă lumină în locul respectiv. Iluminatul bun îmbunătăţeşte aspectul unei încăperi, oferă un mediu interior plăcut şi creează o atmosferă potrivită pentru o stare de bine, care să nu streseze, să nu accentueze oboseala.

image

Condiţiile de iluminat ne pot influenţa viaţa în mai multe moduri. Nu este suficient să se folosească corpuri de iluminat care asigură o lumină de bună calitate, contează foarte mult şi modul cum este distribuită acea lumină. Rezultatul poate fi confortabil sau din contra, inconfortabil. Dacă se ajunge la un disconfort vizual creat de corpurile de iluminat poziţionate sau alese greşit este posibil ca în timp să fie afectată negativ capacitatea vizuală. De exemplu sunt anumite corpuri de iluminat care pot emite o lumină excesivă sau o lumină insuficientă, unele au o lumină care pâlpâie sau o lumină prea strălucitoare. Orice senzaţie de disconfort creată de lumină poate reduce performanţa vizuală.

Specialiştii consideră că oamenii pot fi afectaţi de folosirea excesivă a sistemelor de iluminat în special noaptea, când acestea nu oferă un confort luminos sau au un efect intens asupra ochilor. Ei spun că utilizarea luminii artificiale neadecvate pe timp de noapte poate perturba ciclul de somn şi în timp poate duce la boli cardiovasculare, stări de depresie şi insomnie. De asemenea, pot să apară şi alte probleme de sănătate: dureri de cap, dureri de ochi sau stări de oboseală accentuată.

Lumina are efect asupra vederii dar şi asupra sănătăţii, funcţiilor organismului, mai ales asupra sistemului nervos şi endocrin. Mediul în care trăim, variaţia luminii ne afectează somnul, ritmurile circadiene. Dacă apare insomnia şi tulburări de somn se poate deteriora sănătatea organismului. Odihna este importantă pentru prevenirea stresului, depresiei, bolilor metabolice, cardiovasculare, etc. Expunerea inadecvată la lumină poate perturba ritmurile circadiene normale. În timp asta poate avea consecinţe asupra sănătăţii şi performanţei în diferite activităţi.

Lumina naturală este sănătoasă. Zilnic este necesar să ne expunem la lumină naturală pentru a ne regla somnul şi a ne menţine sănătatea. 



Recente

femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg
plosnite jpg
Salata cu tin si quinoa  Sursa foto shutterstock 1009968754 jpg
Planta longevitatii te face sa arati mai tanar  Sursa foto Pixabay Ingoldfranziska jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie  Sursa foto shutterstock 1953822481 jpg